Članak

Korona u svijetu: Najveći broj oboljelih u Aziji, sve veći u Evropi i SAD, najmanji u Africi

126,100 osoba u svijetu zaraženo je korona virusom, a usljed posljedica bolesti preminulo je 4.600. Više od polovine se oporavilo.

(Patria) – 126,100 osoba u svijetu zaraženo je korona virusom, a usljed posljedica bolesti preminulo je 4.600. Više od polovine se oporavilo.

Svjetska zadravstvena organizacija (WHO) koja je u srijedu proglasila pandemiju, kaže da su Italija i Iran najugroženije zemlje odmah iza Kine.

Italija je počela kažnjavati i hapsiti građane koji se ne pridržavaju restrikcije kretanja. Vlada je naložila stanovništvu da ostane kod kuće – svejedno da li mogu raditi od kuće ili uzeti godišnji jer se veliki broj stanovništva još uvijek slobodno kreće što je u slučaju Italije preveliki rizik.

U kontinentalnoj Kini je 15 novih slučajeva infekcije, što je manje od 24 koliko je bilo prethodnog dana. Ukupan broj oboljelih u Kini je 80.793, a preminulih 3.169.

Ukupan broj preminulih u Italiji je 827, uključujući 196 novih u zadnja 24 sata, dok je ukupan broj oboljelih porastao na 12.462.

Grčka bilježi prvi smrtni slučaj - radi se o muškarcu od 66 godina koji se vratio sa hodočašća u Izrael i Egipat krajem februara.

Broj oboljelih u Velikoj Britaniji je 456, a samo dan ranije iznosio je 373. Osam osoba je preminulo.

Švedska je registrirala 460 slučajeva, a prvi fatalni ishod zabilježen je u srijedu. Slično je u Švicarskoj koja bilježi 650 slučajeva zaraze, sa 4 fatalna ishoda.

U Danskoj je potvrđeno 514 slučajeva zaraze – zemlja već zatvara škole, a radno stanovništvo će raditi od kuće gdje je to moguće.

Zaraza se rapidno širi i u Francuskoj gdje je broj slučajeva porastao na 2.281, dok je preminulo 48 osoba. Slično je u Španiji koja potvrđuje 2.182 slučaja, od tog broja 487 novih slučajeva je registrirano u srijedu.

Turska je prijavila prvi slučaj zaraze u srijedu, a iz WHO su pohvalili preventivne mjere koje je poduzela na državnom nivou.

U Bugarskoj je 7 oboljelih i 1 smrtni slučaj, u Poljskoj 26. Sve ove zemlje su naložile zatvaranje škola.

Američki predsjednik Donald Trump naložio je jednomjesečno ukidanje avio linija iz Evrope (osim Velike Britanije) u SAD gdje je trenutno više od 1.000 oboljelih.

Kuba je potvrdila prvi slučaj u srijedu, dok je Costa Rica registrirala 22.

Ukupan broj slučajeva infekcije u Japanu skočio je na 1.278, a preminulo je 19 osoba.

U Južnoj Koreji je 114 novih slučajeva pa je ukupan broj 7.869 sa 66 fatalna ishoda.

Nakon početna stabilizacije, broj slučajeva zaraze u Vijetnamu je počeo rasti zbog leta iz Velike Britanije. Istovremeno, Tajland je prijavio 11 novih slučajeva, a ukupan broj je porastao ne 70.

Bahrain bilježi 77 novih slučajeva i to među građanima evakuiranim iz Irana. Qatar je prijavio još 238 slučajeva, a Egipat 7 novih gdje je ukupan broj porastao na 67.

Izrael, koji je primijenio oštre mjere poput obaveznog karantina za sve dolaske, bilježi 100 slučaja zaraze i za sada nema smrtnih slučajeva.

Na afričkom kontinentu, Obala slonovače potvrdila je prvi slučaj zaraze, kao i Congo. U južnoj Africi je ukupno 6 novih slučajeva a ukupan broj iznosi 13.

Liban bilježi prvi smrtni slučaj, piše Reuters.

#Svijet