Članak

Nova četiri slučaja koronavirusa u RS

Virusom korona u Republici Srpskoj zaraženo je ukupno osmoro lica.

SARAJEVO, (Patria) - U Republici Srpskoj registrovana su četiri nova slučaja zaraze virusom korona, saopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić na konferenciji za novinare u Banja Luci.

"U prvom slučaju riječ je o muškarcu i ženi koji su odmor proveli u Austriji i bili u kontaktu sa licem iz Hrvatske koje je zaraženo virusom korona" rekao je Šeranić.

On je naveo da je u drugom slučaju riječ o muškarcu i ženi koji su u Sloveniji bili u kontaktu sa zaraženim licem.

"Nakon povratka u Republiku Srpsku lica su se javila u nadležnu zdravstvenu ustanovu. Nakon uzetih briseva potvrđeno je da su zaraženi. Važno je da se sva zaražena lica osjećaju dobro", istakao je Šeranić.

Virusom korona u Republici Srpskoj zaraženo je ukupno osmoro lica. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 376 osoba, a u izolaciji na Univerzitetskom kliničkom centru petoro lica. Za tri lica se čekaju rezultati nalaza.

Šeranić zahtijeva od građana da laboratorijske nalaze na rade u privatnim laboratorijama jer one nisu ovlaštene za to i ne mogu garantovati validnost testiranja na virus korona. Testiranje uzoraka na virus korona vrši Univerzitetski klinički centar u Banja Luci za svoje pacijente, a za one iz drugih bolnica to čini Institut za javno zdravstvo RS.

"Zdravstveni profesionalci će procijeniti da li osoba treba da radi takvu listu nalaza. Za sve one koji ne poštuju Zakon, koji kaže da je zabranjeno obavljanje mikrobiološke djelatnosti u privatnim zdravstvenim ustanovama, podrazumijeva veoma visoke kazne", rekao je on.

Podsjećamo, do 30. marta bit će zatvorene sve osnovne i srednje škole i fakulteti, a zabranjena su i sva javna okupljanja.

#BiH