Članak

Pehar: Vijest o antimalaricima dobili prije nekoliko sati

koliko se veći broj zdravstvenih radnika zarazi u jednoj ustanovi izrađeni su krizni planovi kako bi se moglo odgovoriti na takav izazov.

(Patria) - Davor Pehar, direktor Zavod za javno zdravstvo FBiH govorio je o broju testiranih, oboljelih i stanju u Federaciji kada je riječ o koronavirusu.

„Prema podacima u protekla 24 testirana je 201 osoba, a COVID-19 potvrđen je kod 29 osoba. Do sada je u FBiH testirano 1.056 osoba, a potvrđen kod 152 pacijenata. U HNK je 44 oboljelih, ZHK 21, TK 29, KS 18, ZDK 20, USK 10, BPK 6, SBK 3 i Posavski kanton 1. Možemo zaključiti da smo u biti ostvarili jedan od zacrtanih ciljeva kada je riječ o dobnoj statistici. U Federaciji BIH je testirano 1.056 osoba. Od toga je 55,3 posto muškaraca, te 44,7 posto žena. 66,1 posto zaraženih je populacija između 24 i 64 godine, a više od 25.5 posto su stariji od 65 godine. Također, 8,2 posto je populacija od nula do 24 godine. Nisu masovno oboljele starije osobe. To smo i željeli postići. Nažalost, moramo reći da su registrirana i tri nova smrtna ishoda čime se broj povećao na osam“, kazao je Pehar.

Dodao je da apelira na građanstvo da ostanu u svojim domovima i pridržavaju se uputa nadležnih. 

„Kršenjem uputa kriznih štabova dovodite u opasnost ne samo sebe nego i svoje najmilije“, kazao je Pehar.

Govoreći o uključivanju privatnih klinika u masovnije testiranje Pehar je kazao da takva odluka još nije donesena.

„Što se tiče uključivanja privatnih poliklinika o tome ćemo kada i ako bude potrebno. Testiranje se neće plaćati“, kazao je Pehar.

Ukoliko se veći broj zdravstvenih radnika zarazi u jednoj ustanovi izrađeni su krizni planovi kako bi se moglo odgovoriti na takav izazov.

„Mogućnost upućivanja zdravstvenih radnika iz jedne u drugu ustanovu nije nemoguće“, kazao je Pehar.

Vijest kako se antimalarici koriste u liječenju oboljelih od COVID-a 19 u Štabu su, kako kaže Pehar, čuli prije nekoliko sati. 

„Antimalarici su lijekovi koji se koriste u borbi protiv malarije, ali ih FBiH nema mnogo u zalihama. Mi ćemo učiniti sve da osiguramo našim pacijentima liječenje i imaju najkvalitetniju zdravstvenu skrb“, dodao je Pehar ne mogavši precizno reći koliko imamo takvih lijekova i hoćemo li ih nabavljati.

Kada je riječ o nošenju maske Pehar je objasno da maska nije garancija niti sigurna zaštita od zaraze.

"Maska spriječava mogućnost da mi budemo izvor zaraze. Ona i spriječava nas od nehotičnih dodira i usta", kazao je Pehar.

#BiH