Članak

Đapo: Rebalansom budžeta moglo bi se skupiti 250 miliona KM

Ona je najavila da Vlada FBiH namjerava uspostaviti garancijski i stabilizacijski fond.

(Patria) - Edita Đapo, predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirus i federalna ministrica okoliša i turizma kazala je da je Vlada FBiH svjesna situacije koju je izazvala pojava pandemije u BiH .

“BiH je mala i otvorena ekonomija i sada smo prepušteni sami sebi. Trebali biste biti ponosni sa svim što je uradila Vlada FBiH, na naše krizne štabove koji su donijeli dobre mjere. Želimo naći načina da se pomogne svakom pojedincu, radniku i privatniku”, izjavila je Đapo.

Ona je najavila da Vlada FBiH namjerava uspostaviti garancijski i stabilizacijski fond.

Procjena kriznog štaba FBiH jeste da bi se kroz rebalans budžeta moglo skupiti 250 miliona KM, a drugi dio bi sačinjavala sredstva međunarodnog monetarnog fonda.

„Pandemija je zahvatila cijeli svijet i predstavlja i ekonomsku prijetnju. Sve je stalo, granice su zatvorene i na nekoliko mjeseci morat ćemo biti suočeni s ovim. BiH je mala i otvorena ekonomija i prepušteni smo sami sebi. Naša Centralna banka BiH radi na principu valutnog odbora.

Morat ćemo raditi rebalans budžeta i sve ćemo troškove za ovu godinu kresati što nije neophodno. Imamo dva puta više testera po glavi stanovnika nego što to imaju neke veće zemlje kao što je Velika Britanija“, kazala je Đapo.

#BiH