Članak

Selo u Italiji bez korone: Razlog 'čudesna voda' ili poštivanje mjera

Italijansko selo Montaldo Torinese u sjevernoj regiji Piedmont do sada nije zabilježilo niti jedan slučaj zaraze korona virusom.

(Patria) – Italijansko selo Montaldo Torinese u sjevernoj regiji Piedmont do sada nije zabilježilo niti jedan slučaj zaraze korona virusom.

Mnogi, uključujući stanovnike sela, vjeruju da je razlog 'čudotvorna voda' koja je, legenda kaže, izliječila Napoleonovu vojsku od upale pluća.

Selo se nalazi nekih 20-ak kilometara od Torina gdje je zaraženo više od 3.700 osoba, usred jedne od najugroženijih regija u Italiji u pogledu epidemije.

Vjeruje se da je voda iz bunara u selu Montaldo Torinese koje broji ne više od 720 stanovnika, pomogla da se izliječe Napoleonovi vojnici koji su tu postavili kamp u junu davne 1.800 godine, prije bitke kod Marenga.

- Legenda kaže da su Napoleonovi generali bili oboljeli od upale pluća, priča načelnik Sergio Gaiotti i nastavlja: 'Zahvaljujući čistom zraku i besprijekornoj prirodi, ali i ovom bunaru, oni su ozdravili. Tada je vjerovatno pomogla i voda. Ali danas je taj bunar zatvoren, a voda iz bunara se koristi samo za navodnjavanje polja. Nije za piće.'

Nakon boravka u ovom selu i ozdravljenja, Napoleonove trupe su produžile svoj put prema Marengu gdje su dobile bitku.

U zajednici Montaldo Torinese uglavnom živi starija populacija, ali u pitoresknom selu dom su našle i mlade porodice koje svakodnevno putuju na posao u Torino.

Gaiotti kaže da uvjerljiviji razlozi od legendi o selu vjerovatno leže u čistom zraku i zdravom načinu života, kao i njegovim nastojanjima da uvjeri stanovnike u rizik koji nosi korona virus, te distribuciji zaštitnih maski.

- Ovdje gotovo da nema industrije, tu su uglavnom zanatlije-umjetnici, nastavlja priču lider male zajednice. 'Od samog početka sam ubacivao letke u sandučiće sa osnovnom informacijom o zaštiti od virusa, pranju ruku, izbjegavanju direktnog kontakta i sl. Prvi smo podijelili zaštitne maske svim porodicama, i još uvijek to radimo, kazao je za britanski Guardian nečalnik sela Montaldo Torinese.

 

 

#Svijet