Članak

Članovi Kriznog štaba ZDK: Visoko je primjer kako se pripremiti za pandemiju koronavirusa

Cilj posjete bio je upoznati se sa preventivnim aktivnostima vezano za suzbijanje pandemije korona virusa koje su provedene u Visokom.

SARAJEVO, (Patria) - U službenoj posjeti Štabu CZ Grada Visokog u ponedjeljak su boravili ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica i član Kriznog Štaba ZDK Ednan dr Drljević i načelnik Službe za hirurške bolesti Kantonalne bolnice Zenica Senad Dervišević .

Cilj posjete bio je upoznati se sa preventivnim aktivnostima vezano za suzbijanje pandemije korona virusa koje su provedene u Visokom.

Ovom prilikom komandant Štaba CZ Grada Visokog Amra Babić sa saradnicima - članovima Štaba, između ostalih aktivnosti, upoznala je goste sa provođenjem naredbe o izgradnji izolacionih centara za smještaj oboljelih osoba.

“Sportska dvorana je bila najidealnije rješenje za nas u ovom trenutku. Nalazi se u neposrednoj blizini Doma zdravlja, omogućava formiranje dvije zone kretanja – za medicinsko osoblje i za bolesnike. Pokrenuli smo neophodne aktivnosti i radnje oko prilagođavanja i opremanja prostora. Slijedi nabavka medicinske opreme i nadam se da ćemo i to uspješno obaviti. Objekat je kapaciteta oko 50 kreveta, te se nadamo da će uspješno moći odgovoriti potrebama smještaja lakših i srednje teških bolesnika oboljelih od korona virusa ukoliko se za to ukaže potreba. Sigurna sam da će ovaj izolacioni centar u Visokom koji smo uradili uz nesebičnu pomoć i podršku visočkih privrednika biti primjer dobre prakse kako to treba da urade i ostali gradovi u okruženju. Građanima poručujem da je i ovo preventivna mjera, te da nema mjesta za paniku i strah”, kazala je gradonačelnica Visokog Amra Babić.

.Gosti su bili zadovoljni viđenim, istaknuvši dobru saradnju sa lokalnim strukturama u Gradu Visokom koje su prema njihovim riječima već sada uz nesebičan angažman i veliku profesionalnost dostigli najveći nivo zaštite od pandemije.

#BiH #AmraBabić #Koronavirus #COVID-19 #GradskaUpravaVisoko #KrizništabZDK