Članak

Radončić: Vođenje Koordinacionog tijela prepustiti vrsnom menadžeru iz zdravstva

Kako je rekao, Ministarstvo sigurnosti mora nastaviti raditi u svom punom kapacitetu.

SARAJEVO, (Patria) - Koordinaciono tijelo je uradilo strateški posao i završilo svoju ulogu i ono sada postaje veliko skladište u kojem će dolaziti humanitarna roba, medicinskih potrepštine, lijekovi, oprema i nadam se i respiratori, poručio je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i kazao da odlazi s čelne pozicije Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje. 

"To mjesto treba prespustiti menadžerima koji znaju šta da rade, a da operativno to rade knjigovođe, računovođe i humanitarni operativci. Koordinaciono ntijelo sada ima iskustvo i sve koordinate kako da se ta pomoć dijeli. Ja kao ministar sigurnosti i predsjednik jedne velike stranke ne želim imati kontakt s humanitarnim radom jer to puno bolje znaju stručnjaci iz tog područja", poručio je Radončić.

Naglasio je da ne želi da ima direktan doticaj s donacijama.

Kako je rekao, Ministarstvo sigurnosti mora nastaviti raditi u svom punom kapacitetu.

"Imamo i previše posla. Korodinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje treba voditi neko iz medicinske struke, infektolog, epidemiolog ili vrsni menadžer iz zdravstva. Neka nadležni organi odrede ko će to biti. Ja ću se apsolutno i dalje nastaviit baviti svojim poslom, koordinacijom, radom, pružanjem pomoći i onim što Ministarstvo sigurnosti zahtijeva. Na ovaj način želim da rasporedimo snage jer sam ja jedini ministar u Vijeću ministara koji je istovremno predsjednik stranke", poručio je Radončić.

Kao najvažnije u ovom trenutku ministar sigurnosti izdvojio je "borbu protiv smrti".

Naglasio je da nema razloga za političke i bilo kakve druge podjele u zemlji u vrijeme pandemije.

"Hajmo omogućiti našim zdravstvenim radnicima da se izbore s ovom krizom. Hajmo reći našim građanima da to nije nepobjediva bolest, da ne umiru svi od nje. Moramo ohrabriti naše ljude da se posvete proizvodnji medicinske opreme i svega drugog te, što je najvažnije, da poštuju naredbe svojih kriznih štabova", poručio je Radončić.

Dodao je da je BiH zemlja s visokom stopom smrtnosti i da država treba zaštititi onu većinu koja poštuje naredbe i preporuke. 

#BiH #MinistarstvoSigurnostiBiH #FahrudinRadončić #KoordinacionoTijeloBIH