Članak

Pilav za NAP: Nema mjesta panici, klasteri pod stalnim epidemiološkim nadzorom

Građani koji su bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen ili imaju saznanja dužni su javiti se epidemiološkoj službi i to se smatra njihovom obavezom.

SARAJEVO, (Patria) -  Od četrdesetak uposlenika JU Dom zdravlja Ilidža koji su u samoizolaciji nakon smrti pacijentice A.K., testirana je jedna uposlenica nakon što je imala određene simptome ali je njen nalaz negativan na koronavirus, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS za Patriju.

Kada je riječ o klasteru firme u kojoj je radila preminula A.K. od 23 uposlenika testirana su 22, a troje je zaraženo koronavirusom. 

Još uvijek nije utvrđeno kako je zaražena preminula A.K. kojoj je koronavirus potvrđen nakon smrti. I njena kćerka E.K. je zaražena koronavirusom, dok su sin, snaha i unuče negativni. 

Govoreći o drugom klasteru koji se pojavio, a također se radi o Ilidži, gdje je potvrđen virus kod žene koja se vratila autobusom iz Turske i koja je hospitalizovana, potvrđeno je da je još jedna starija žena zaražena ali se ona nalazi u kućnoj izolaciji i u stalnom je kontaktu s ljekarima. 

Testirana je i žena koja je boravila sa prvozaraženom u sobi i družile se intenzivno ali je ona negativna na koronavirus. Epidemiološke službe prate šest žena koje su bile u kontaktu.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav kaže za Patriju da mjesta panici nema, te da se prate prvi kontakti zaraženih. 

Građani koji su bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen ili imaju saznanja dužni su javiti se epidemiološkoj službi i to se smatra njihovom obavezom. 

Drugi problem koji se javlja jeste što zaraženi pacijenti krše na neki način mjeru samoizolacije, pa su tako članovi porodice u intenzivnom kontaktu sa zaraženim što otvara mogućnost i zaraze članova porodice. 

Iz Zavoda apeluju da se građani pridržavaju donesenih mjera, a posebno savjeta epidemiologa za vrijeme izolacije odnosno samoizolacije. 

#BiH