Članak

U Belgiji preminula dvanaestogodišnja djevojčica oboljela od korona virusa

Dvanaestogodišnja djevojčica iz Belgije preminula je usljed zaraze korona virusom. Ona je najmlađa žrtva epidemije u toj zemlji.

(Patria) – Dvanaestogodišnja djevojčica iz Belgije preminula je usljed zaraze korona virusom. Ona je najmlađa žrtva epidemije u toj zemlji.

Ova vijest objavljena je na konferenciji za medije predstavnika belgijskog zdravstva.

- Ovo je emotivno težak trenutak jer se radi o djetetu, a uznemirio je i medicinsku i naučnu zajednicu, kazao je glasnogovornik dr Emmanuel Andre koji je bio vidno uznemiren. 'Mislimo na njene roditelje i prijatelje. Ovakvo nešto se rijetko dešava, i jako smo potreseni', kazao je Andre.

Drugi glasnogovornik je dodao da je dijete imalo visoku temperaturu i groznicu tokom tri dana i testiralo je pozitivno na korona virus. Nisu otkriveni drugi detalji vezani za djevojčicu.

Do sada je u Belgiji najmlađa žrtva bila tridesetogodišnja medicinska sestra. Inače, u toj zemlji je od početka epidemije preminulo više od 700 osoba. Sa 12.775 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, Belgija je na desetom mjestu u svijetu.

I u Francuskoj je epidemija odnijela mladu žrtvu. Radi se o 16-godišnjoj djevojčici koja je preminula u dječijoj bolnici u Parizu.

Smrt među mladim ljudima oboljelim od korona virusa je rijetka, ali se dešava uprkos ponavljanom mitu da uglavnom pogađa starije osobe.

Nedavna studija američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja sa uzorkom 2.500 pacijenata nije naišla na niti jedan slučaj smrti kod mlađih od 19 godina, ali je utvrdila da su sve starosne dobi podložne zarazi sa mogućim ozbiljnim komplikacijama: više od trećine hospitaliziranih su starosne dobi od 20 do 54 godine.

 

(izvor Euronews)

 

 

 

#Svijet