Članak

EU upozorila Mađarsku: Vanredne mjere ne smiju ugroziti demokratiju

Zvaničnici EU upozorili su mađarske vlasti da mjere koje su poduzeli na suzbijanju korona virusa ne smiju ugroziti demokratiju u toj zemlji.

(Patria) – Zvaničnici EU upozorili su mađarske vlasti da mjere koje su poduzeli na suzbijanju korona virusa ne smiju ugroziti demokratiju u toj zemlji.

Ovo upozorenje nije došlo nepozvano; naime, mađarski parlament je u ponedjeljak dodijelio premijeru Viktoru Orbanu neograničena prava tokom krize, a uvedena je i zatvorska kazna za sve koji krše mjere protiv širenja epidemije, kao i one koji šire dezinformacije o pandemiji.

Reagirala je i EU komesarka Ursula von der Leyen rekavši da je od 'krajnjeg značaja da vanredne mjere ne budu na uštrb naših temeljnih principa i vrijednosti... demokratija ne može funkcionirati bez slobodnih i nezavisnih medija', podvukla je komesarka.

- Svaka vanredna mjera mora biti ograničena na ono što je nužno i proporcionalno. Ne smiju trajati beskonačno... vlade moraju osigurati redovit nadzor nad mjerama, naglasila je von der Leyen u izjavi.

EU komisija kao izvršno tijelo najavila je da će analizirati novu mađarsku legislativu i nadzirati sprovedbu. Zabrinutost izvršnog tijela EU tiče se pojačane državne kontrole medija, akademskih građana kao i grupa za ljudska prava već duže vrijeme prisutne toj zemlji.

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs komentirao je na Twitteru da su mjere 'usklađene sa poveljama EU i mađarskim ustavom' kao i to da se odnose isključivo na borbu protiv korona virusa.

 

(izvor Reuters)

 

#Svijet