Članak

Mesihović: Što se budemo više pridržavali mjera imat ćemo manje posljedica

Muhamed Ahmić, direktor Doma zdravlja KS kazao je da je razmatrano kako će organzirati i kako će funkcionirati Covid ambulante. 

SARAJEVO, (Patria) – Rusmir Mesihović, ministar zdravstva KS kazao je da smo u jednoj za sada zadovoljavajućoj fazi.

"Mi smo danas formirali Naučno savjetodavno tijelo od najeminentnijih stručnjaka čiji je cilj da otvorimo kompetenetne i najrelevantnije ljude koji će nam pomagati u brobi protiv koronaivrusa. Intenzivno smo počeli raditi sa direktorom Doma zdravlja u smislu formiranju Covid ambulanti. Na fonu smo i razmatramo mogućnost drive in testiranja, da ne bi bilo zabune i ti će testovi biti prema indikacijama koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija", kazao je Mesihović.

On je zamolio građanstvo da poštuju mjere.

"Znam da je lijepo vrijeme da sunce mami vani, ali je potrebno da održavamo socijalnu distancu, da se ne okupljaju, pojačano pranje ruku. Što se budemo više držali mjera imamo šansu da iz ovoga izađemo sa što manje neželjenih posljedica", poručio je Mesihović.

Muhamed Ahmić, direktor Doma zdravlja KS kazao je da je razmatrano kako će organzirati i kako će funkcionirati Covid ambulante. 

"One će imati trijažni punkt, dio za liječnički pregled, dijagnostički punkt, i ono što nam nedostaje je kako riješiti organizirano uzimanje briseva. Važno je da se pojednostavi uzimanje briseva tamo gdje je indicirano da se trebaju uzeti", kazao je Ahmić.

On je kazao da BH Telecom ne može snimati pozive koje upućuju građanima prema linijama Doma zdravlja, ali da će svi brojevi biti evidentirani, protokolisani i znat će se ko je i kad uputio poziv.
 

#BiH