Članak

Blagi pad krivulje u Španiji, vlada razmatra relaksiranje pojedinih mjera

Broj smrtnih ishoda u Španiji počinje dostizati zaravnjenu liniju, dok vlada te zemlje razmatra različite strategije za postepeno relaksiranje vanrednih mjera.

(Patria) – Broj smrtnih ishoda u Španiji počinje dostizati zaravnjenu liniju, dok vlada te zemlje razmatra različite strategije za postepeno relaksiranje vanrednih mjera.

- Bilo kakav korak ka deeskalaciji tako intenzivnog zatvaranja zemlje mora biti učinjen sa kranjim oprezom, kazao je zamjenik premijera Pablo Iglesias prilikom gostovanja na lokalnoj televiziji.

Istovremeno, premijer Pedro Sanchez najavio je da će mjera izolacije vjerovatno biti na snazi do maja, ali da će se pojedine restrikcije ukinuti kako bi ekonomija u zastoju ponovo oživjela.

Prije dvije sedmice, vlada je uvela zabranu kretanja svim uposlenima u neesencijalnim djelatnostima, a takve biznise je redom zatvorila. Međutim, od ponedjeljka će određene kategorije poput građevinskih radnika konačno moći izaći iz svojih domova da bi se vratili na radna mjesta.

Mjera društvenog distanciranja ostaje na snazi, kao i obaveza za sve koji osjete i najmanji simptom koji može ukazivati na korona virus, da se jave odgovarajućim ustanovama i ostanu kod kuće.

Dnevni prosjek smrtnih ishoda u Španiji pao je na 605, najniži od 24. marta. Stopa rasta se spustila sa 20% koliko je iznosila prije dvije sedmice, na 4%.

Krivulje padaju iako je broj zaraženih i dalje visok i iznosi 157.022, sa 15.843 smrtna ishoda. Oporavilo se ukupno 55.688 Španaca.

 

 

#Svijet