Članak

Pehar: Djelotvornost sunčanja nije potvrđena kao efikasna mjera protiv koronavirusa

Pehar je potvrdio da su osobe oboljele od dijabetesa izložene većoj mogućnosti zaraze koronavirusom i preporučio im se da se striktno pridržavaju mjera.

SARAJEVO, (Patria) - Najnoviji epidemiološki podaci govore da je u posljednja 24 sata u FBiH testirano 520 uzoraka, od čega je 33 pozitivno na COVID-19, rekao je na redovnoj konferenciji za novinare član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

“U FBiH ukupno je testirano 16225 uzoraka, a broj oboljelih 891. Broj oboljelih po kantonima: HNK 247, ZDK 172, KS 112, USK 90, ZHK 84, TK 81, Kanton 10 41, SBK 40, BPK 21 i Posavski kanton 3. Od 48 pacijenata na hospitalizciji 5 ih je na respiratoru”, dodao je Pehar. 

Napomenuo je da se do sada oporavilo 317 osoba. 

Na pitanje ko je tačno i kada napravio procjenu da je potrebno još 100 respiratora, Pehar je odgovorio da je Zavod za javno zdravstvo FBiH 25. marta napravio plan. 

“Taj plan usvojen je i na Kriznom štabu Fediralnog ministarstva zdravstva usvojen, a nastao je na osnovu podataka s terena”, dodao je, ali nije znao gdje se trenutno nalazi 80 respiratora. 

Pehar je odgovorio da se u FBiH još ne rade istraživanja dinamike korona virusa niti njegovog izoliranja. 

O povećanom broju djece oboljele od dijabetesa, što stručnjaci pripisuju izolaciji, Pehar je kazao da broj oboljelih od dijabetesa u svijetu raste konstantno, ali ne nužno vezano za pandemiju koronavirusa.

Pehar je potvrdio da su osobe oboljele od dijabetesa izložene većoj mogućnosti zaraze koronavirusom i preporučio im se da se striktno pridržavaju mjera.

Kazao je i da uspijeh sunčanja protiv koronavirusa još nije potvrđeno iako postoji hipoteza.

 

#BiH