Članak

Zemlje koje je zaobišao korona virus

Korona virus je zarazio više od 3,2 miliona stanovnika, ali nije dospio u 34 zemlje svijeta.

(Patria) – Korona virus je zarazio više od 3,2 miliona stanovnika, ali je zaobišao čak 34 zemlje svijeta.

Neke od zemalja koji nisu prijavile niti jedan slučaj infekcije korona virusom su Tajikistan, Turkmenistan, Lesotho, Comoros, te otočke države na Pacifiku poput Nauru, Kiribati i Solomonskih otoka.

Od 20. aprila, 213 država i teritorija od 247 koliko je prepoznato od strane UN-a, zabilježile su bar jedan slučaj korona virusa. Od tog broja, 186 bilježi lokalni prijenos virusa, odnosno njegovo širenje u zajednici. Smrtni ishod je zabilježen u 162 zemalja.  

Međutim, činjenica da neka država nije prijavila niti jedan slučaj, ne znači da u toj zemlji nije bilo zaraženih – mogući su slučajevi tajnovitih država poput Sjeverne Koreje, ili jednostavno nesprovođenja testiranja stanovništva.

Postoje razlike i u dinamici pandemije u različitim dijelovima svijeta; Azija je, na primjer, pretrpjela dva velika talasa prijenosa širom kontinenta, dok su mnoge evropske zemlje počele bilježiti prve slučajeve već od kraja februara.

Istovremeno, činilo se da su Latinska Amerika i Afrika bile 'čiste' u januaru i februaru, da bi se potom zaraza rapidno proširila na oba kontinenta.

Pet zemalja i teritorija su se posve oslobodile virusa nakon određenog broja potvrđenih infekcija – Anguilla, Greenland, Karipski otoci i to St. Barts i Saint Lucia, kao i Yemen. U tim zemljama nije bilo smrtnih ishoda, a nema više ni aktivnih slučajeva, piše Reuters.

 

#Svijet