Članak

Donacije u zaštitnoj opremi i dezinfekcionim sedstvima za sedam socijalnih ustanova u KS

Uspjeli smo da izdvojimo određena sredstva kroz projekte i potpisali smo ugovor sa UNDP-jem

(Patria) - Norveška Vlada i Vlada Kantona Sarajevo su udruženim sredstvima, putem UNDP-a realizovali, i danas službeno uručili konkretnu pomoć u zaštitnoj opremi i dezinfekcionim sredstvima namijenjenu za sedam kantonalnih javnih socijalnih ustanova.

Donacija je usmjerena na najugroženije socijalne ustanove, tako da je ova pomoć u tom smislu dragocjena. Ponovno se zahvalio predstavnicima UNDP-a i naglasio značaj saradnje Vlade Kantona Sarajevo koja omogućava punu transparentnost utrošenih sredstava, ekspeditivnost, kao i nabavke od domaćih proizvođača kad god je to moguće.

UNDP od trenutka proglašenja vanrednog stanja intenzivno radi na pružanju podrške nadležnim domaćim institucijama putem koordinacije pomoći i osiguranja neophodnih sredstava.

Otpravnica Andersen je, ovom prilikom, kazala kako je ova donacija samo dio zaštitne opreme koju je njena Vlada osigurala za BiH i zemlje regiona.

„Uspjeli smo da izdvojimo određena sredstva kroz projekte i potpisali smo ugovor sa UNDP-jem u ukupnoj vrijednosti od 7,5 miliona kruna ili 1,3 miliona KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme“, navela je Andersen. 

Inače, Kraljevina Norveška je do sada finansirala nabavku zaštitne opreme za medicinske radnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, dok će već sljedeće sedmice biti isporučene zaštitne maske, te medicinska oprema Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Također je osigurala sredstva i za nabavku šest respiratora za kliničke ustanove u Bosni i Hercegovini.

Uz rukovodstvo Gerontološkog centra, preuzimanju donacije u ukupnoj vrijednosti od 70.000KM prisustvovali su otpravnica poslova Ambasade Norveške u BiH Siri Andersen, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić.

#BiH