Članak

Jusko i Selimović posjetili SPS: Pojačati osiguranje migrantskih centara

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo će i dalje raditi na pojačanom osiguranju dva privremena prihvatna centra Blažuj i Ušivak.

SARAJEVO, (Patria) - Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ismir Jusko, i policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo, Nusret Selimović, posjetili su danas Službu za poslove sa strancima i tom
prilikom su se sastali direktorom Slobodanom Ujićem i zamjenikom direktora Mirsadom Buzarom.

Na sastanku je izvršena analiza dosadašnjeg stanja bezbjednosti po pitanju povećanog priliva migranata u Kantonu Sarajevo, te su razmjenjene operativne informacije o narušavanju javnog reda i mira i počinjenim krivičnim djelima od stane migranata. Takođe, predmet razgovora jebio i stanje bezbjednosti u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj te preduzimanje mjera prema migrantima u uslovima prevencije COVID 19.

Istaknuta je odlična saradnja Službe za poslove sa strancima i MUP-a Kantona Sarajevo, naročito kroz provođenje zajedničkog operativnog plana čiji je rezultat sklanjanje migranata iz urbanih dijelova grada, javnih površina i ulica na području Kantona Sarajevo i njihov smještaj u privremene prihvatne centre i imigracioni centar.

Direktor Ujić se zahvalio na brzoj reakciji policije Kantona Sarajevo prilikom nedavnog masovnog kršenja javnog reda i mira u privremenom prihvatnom centru Blažuj gdje je učestvovalo više od 300 migranata, te je blagovremenom intervencijom pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo vrlo brzo uspostavljen red u privremenom prihvatnom centru. Kordiniranim aktivnostima MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima, identifikovana su dva lica koja su organizovala nerede u privremenom prihvatnom centru Blažuj te će se prema istima poduzeti mjere iz nadležnosti Službe za poslove sa strancima.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo će i dalje raditi na pojačanom osiguranju dva privremena prihvatna centra Blažuj i Ušivak, što je od izuzetnog značaja kada je u pitanju sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo.

Na kraju je istaknuta potreba nastavka zajedničkog djelovanja MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima s ciljem očuvanja javnog reda i sigurnosne situacije na području Kantona Sarajevo, a u cilju zaštite građana Kantona u kontekstu povećanog priliva migranata.

#BiH