Članak

Halebić: U KS nezaposlene 63.194 osobe, do kraja godine pad prihoda veći od 100 miliona KM

Pojasnio je da se Vlada odlučila na rezove u svim institucijama čiji je osnivač KS  jer je glavni prioritet pomoći privredi. 

SARAJEVO, (Patria) - Ministar finansija KS Jasmin Halebić kazao je da na današnjoj sjednici Vlada raspravlja o rebalansu budžeta za 2020. godinu koji je usvojen početkom marta.

"Rebalans je iznuđeni odgovor na pandemiju koronavirusa i sa njom povezanu ekonomsku krizu u koju ulazimo. Morali smo uvrstiti i pad prihoda koji je evidentan i pomoći privredi. Pad prihoda je već danas vrlo osjetljiv i on će do kraja godine iznositi preko 100 miiona KM. Predviđena su smanjenja prihoda od administrativnih i sudskih taksi i drugih parafiskalnih nameta", kazao je Halebić.

Pojasnio je da se Vlada odlučila na rezove u svim institucijama čiji je osnivač KS  jer je glavni prioritet pomoći privredi. 

Kada je riječ o broju nezaposlenih u KS on izosi 63.194 osobe. 

"Za pomoć privredi su predviđena i sredstva od MMF-a koje očekujemo da se alociraju nižim nivoima. U rebalansu budžeta ne planiramo smanjenje i rezove plaća u javnom sektoru, prosvjeti, zdravstvu, MUP-u. Ispoštovat ćemo kolektivne ugovore. Neki od kapitalnih projekata će biti reprogramirani, radi sanacije privrede morali smo da se odreknemo nekih izdataka koji nisu neophodni. Vjerujemo da ovo nije posljednji rebalans u ovoj godini. Vada KS će reagovati ako bude potrebno i dodatnim rebalansom. Čim kriza počinje da jenjava i ekonomskla slika počne se poboljšavati mi ćemo to podržati novim rebalansom.", kazao je ministar finansija KS. 

#BiH