Članak

DIPLOMATIJA Zapadni Balkan geostrateški prioritet EU

U fokusu razgovora je bio dokument "Komunikacija Komisije o podršci Zapadnom Balkanu u suočavanju sa COVID-19 i oporavku nakon pandemije".

SARAJEVO, (Patria) - Zapadni Balkan je integralni dio Evrope i geostrateški prioritet Evropske unije, ocijenjeno je danas na sastanku šefova diplomatija regiona s evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Olivéomr Várhelyijem, koji je organizovan putem videokonferencije.

U fokusu razgovora je bio dokument "Komunikacija Komisije o podršci Zapadnom Balkanu u suočavanju sa COVID-19 i oporavku nakon pandemije”, koji predstavlja prilog Evropske komisije u susret Samitu EU-Zapadni Balkan, 6. maja, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova, prenosi CdM.

Dokument sadrži pregled finansijskijih mjera podrške EU za potrebe zdravstvenog sistema i ekonomski oporavak od krize izazvane COVID-19 u državama Zapadnog Balkana, kao i za dugoročne investicije koje bi podržale ekonomski razvoj i reformske procese država aspiranata za članstvo.

Konstatovano je da je evropska perspektiva regiona još jednom potvrđena donošenjem odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

„Od ključnog značaja je da EU nastavi da projektuje stabilnost i doprinosi prosperitetu regiona što predstavlja naš zajednički strateški interes”, navodi se u dokumentu, javlja CdM.

O posvećenosti Zapadnom Balkanu svjedoči i činjenica da se u planu Evropske unije u vrhu prioriteta nalazi i oporavak susjeda, među kojima se zemlje regiona smatraju najbližim.

„Zapadni Balkan je dio Strategije oporavka Evropske unije“, naglasio je komesar Varhelyi.

Takođe, ukazao je na posvećenost Unije saradnji sa državama Zapadnog Balkana u ključnim oblastima.

„Cilj dalje podrške je favorizovanje grantova u odnosu na zajmove, poboljšanje saobraćajne, energetske i digitalne povezanosti, te povećanje investicija u ekonomiju, kao i pomoć malim i srednjim preduzećima“, ocijenio je Varhelyi.

#BiH