Članak

SDA SOFTVER ZA KRIMINAL Je li se bez Izetbegovića mogao trošiti državni novac

To je poruka režimskim generatorima korupcije i kriminala da je pred njima konačno povučena crta. 

(Patria)  - Vlasti u BiH moraju znati da objavljivanje stavljanja Amira Zukića (SDA) na američku „crnu listu“ baš jučer nije nikakva slučajnost, piše Thebosniatimes.ba 

To je poruka režimskim generatorima korupcije i kriminala da je pred njima konačno povučena crta. 

Ovu poruku bi, dok traju pozivi sa zaštićenih brojeva i „sugestije“ da se zataška „i ovo i ono“, trebali shvatiti i istražitelji SIPA-e, i Tužilaštva i Suda BiH. Jer, postoji trenutak kad je dosta, piše ovaj portal.

Je li baš sada ovako. Navikli smo da softveri iz SDA, Bakir Izetbegović, pa Amir Zukić i Asim Sarajlić obično izvuku se iz priče, stradaju izvršitelji. Zato se postavlja pitanje je li Novalić sam u ovome. Kako je moguće da se utroši 10 miliona KM bez stranačkog znanja? Nemoguće.

Tokom istrage koja se vodi već mjesec dana, a intenzivno posljednje sedmice saslušano je više umiješanih osoba u svojstvu svjedoka, da bi se u posljednja 72 sata konačno došlo do osumnjičenih. Pouzdano saznajemo da su istražitelji sve što su imali sinoć imali isto i prije mjesec dana!

Šta se onda čekalo?

Da li će se klupko kriminala i korupcije u poslovima javnih nabavki tokom pandemije konačno raspetljati ? U toku protekle noći nakon maratonskih saslušanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zadržani su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FU Civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić.

Nakon saslušanja njima je jednostavno rečeno – lišeni ste slobode.

Thebosniatimes piše i da su u mobitelu Novalića pronađene poruke koje upućuju da bi osoba koja je insistirala na nabavci beskorisnih respiratora mogla biti generalna direktorica Sebija Izetbegović! Da li je to tačno, u SIPA-i nismo mogli dobiti zvaničnu potvrdu informacije, budući da su saslušanja Novalića, Hodžića i Solaka trajala cijelo popodne i noć sa četvrtka na petak. Iza ponoći zgradu SIPA-e su napustili njihovi advokati, a u toku dana oni će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Inače, istražitelji SIPA-e u srijedu cijeli dan su pregledali dokumentaciju KCUS-a u službama finansija, javnih nabavki i tehničkom sektoru. Saznajemo da je cilj pretresa bila potraga za dokumentima o direktnim pogodbama koje su napravljene od 1. marta do sada te da su istražitelji kopirali ili izuzeli veći broj dokumenata. 

#BiH