Članak

Nastavljaju se protesti diljem SAD zbog ubistva Georgea Floyda

Protesti u američkim gradovima diljem zemlje zbog ubistva George Floyda u Minneapolisu ne smiruju se ni nakon što je optužen policajac koji ga je ubio.

(Patria) – Protesti u američkim gradovima zbog ubistva pripadnika afroameričke zajednice u Minneapolisu ne smiruju se ni nakon što je optužen policajac koji ga je ubio.

Učesnici protesta ignoriraju policijski sat, a nemiri i haos se šire velikim američkim gradovima poput New Yorka i Los Angelesa, ali i manjim kao što su Oregon, Richmond i Viriginia gdje traju do ranih jutarnjih sati.

Kao i prethodnih dana, u subotu su protesti bili uglavnom mirni tokom dana da bi tokom noći prerasli u nasilje.

Demonstranti su se sukobili s policijom, policijska vozila su zapaljena, a zabilježene su i provale u objekte. Mediji prenose da ovakvi nemiri decenijama nisu viđeni u SAD.

Predsjednik Trump prepoznao je 'strah, bijes i bol' koji osjećaju mnogi Amerikanci zbog smrti G. Floyda, ali je osudio 'anarhiste i pljačkaše' koji su se našli među učesnicima protesta, za što je okrivio demokratskog gradonačelnika Minneapolisa jer nije uspio proteste staviti pod kontrolu.

Mobilizacija Nacionalne garde nije uspjela suzbiti nasilje iako su zvaničnici Minneapolisa kasnije ipak potvrdili da je mir ponovo uspostavljen.

Bijes koji se manifestirao nasiljem uzrokovalo je ubistvo muškarca afroameričkog porijekla od strane bijelog policajca koji ga je koljenom na vratu prikovao za zemlju i tako ga držao oko 9 minuta u namjeri da ga privede, dok ovaj nije izdahnuo.

Policajac Derek Chauvin optužen je za ubistvo trećeg stepena, dok su drugi policajci koji su bili na mjestu događaja otpušteni ali oslobođeni svake krivice.

 

#Svijet