Članak

Prva ministrica Škotske: Virus nije nestao, treba biti oprezan

Prva ministrica Škotske zagovara oprezniji pristup epidemiji koji je zauzela njena vlada.

(Patria) – Dok medicinski stručnjaci nastavljaju kritikovati britansku vladu zbog preuranjenog ukidanja pojedinih vanrednih mjera u Engleskoj, Prva ministrica Škotske naglašava potrebu za opreznijim pristupom koji je zauzela njena vlada.

Nicola Sturgeon koja učestvuje na sastancima šire britanske komisije stručnjaka i političkih lidera koje saziva premijer Boris Johnson, tvrdi da stručnjaci i naučnici očekuju da će ih političari kriviti zbog vlastitih pogrešaka u zadnjih nekoliko mjeseci.

Krajem prošle sedmice, savjetnici britanske vlade izrazili su zabrinutost zbog odluke o ukidanju mjera u Engleskoj dok broj novozaraženih i smrtnih ishoda nastavlja rasti.

Sturgeon je također sugerirala mogućnost neadekvatnog izvještavanja o smrtnim ishodima u britanskim domovima za stara lica.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, zaraza korona virusom je eruptirala u domovima za brigu o starim licima. Pogođeno je 40% domova u Engleskoj, još više u Škotskoj, dok je preminulo više od 10 njihovih uposlenika, prenosi Guardian.

Upitana da li smatra da političari ne prihvataju savjete naučnika, Sturgeon je za Sky News odgovorila:

- Slažem se sa mišljenjem da moramo biti vrlo oprezni. Virus nije nestao, i postoji značajan rizik da bi se ponovo mogao oteti kontroli.

 

#Svijet