Članak

Odbijen prijedlog za određivanje pritvora Novaliću

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić je napustio prostorije Suda BiH obzirom na to da su oni odbili prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora.

SARAJEVO, (Patria) - Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić trebao bi napustiti prostorije Suda BiH s obzirom na to da je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora. Ovu odluku nije mogla potvrditi njegova advokatica Vasvija Vidović kazavši da nije dobila nikakvo rješenje niti joj se javio premijer Novalić.  

Još uvijek nije poznata odluka za Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, direktore FUCZ-a i Srebrene maline, a koji se sumnjiče za nekoliko krivičnih djela u vezi nabavke 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM. 

Advokati odbrane su na sinoćenjem ročištu koje je trajalo do ranih jutarnjih sati kazali da su njihovi klijenti protivpravno zadržani u Tužilaštvu BiH jer je već bio istekao zakonski rok za podnošenje prijedloga Sudu BiH za određivanje pritvora. 

Novalić je odbacio optužbe koje mu na teret stavlja Tužilaštvo BiH govoreći da bi sam sebi presudio da je to tačno. On je od četvrtka navečer odbijao hranu i vodu. 

Brojne novinarske ekipe koje se nalaze ispred zgrade Suda BiH ispred oba ulaza/izlaza nisu zabilježili izlazak bilo kojeg od njih trojice.  

#BiH