Članak

Tužilaštvo BiH uputit će žalbu na odluku Suda BiH

Novalić može obavljati svoje poslovne obaveze i sarađivati sa ministricom finansija Jelkom Milićević koja je saslušana u ovom slučaju. 

SARAJEVO, (Patria) - Tužiteljstvo BiH će, nakon što zaprimi rješenje Suda, isto detaljno analizirati i u zakonskom roku, uputiti žalbu u predmetu protiv Novalić Fadila, Solak Fahrudina i Hodžić Fikreta, saopćeno je večeras iz Tužilaštva BiH. 

"Tužiteljstvo BiH nastavlja rad na predmetu", rečeno je iz ove institucije.

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora, te su danas na slobodu pušteni Novalić, Solak i Hodžić. Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za nekoliko krivičnih djela u vezi nabavke 100 kineskih respiratora plaćenih 10,5 miliona KM.

Odbrane osumnjičenih tvrde da Tužilaštvo BiH nije uspjelo potkrijepiti svoje navode o pranju novca, trgovini utjecajem, organiziranju grupe radi činjenja krivičnih djela.

Iz Tužilaštva BiH su tokom sinoćnjeg sedmosatnog ročišta najavili dodatna vještačenja nabavljenih respiratora, oduzetih telefona, te sasušanje većeg broja svjedoka. 

Sud BiH Novaliću, Solaku i Hodžiću odredio je mjere zabrane međusobnog sastajanja i komuniciranja te komuniciranja sa svjedocima u predmetu o samom slučaju što znači da nema prepreka da premijer Novalić obavlja svoje poslovne obaveze i sarađuje sa ministricom finansija Jelkom Milićević koja je saslušana u ovom slučaju. 

#BiH