Članak

Izetbegović: Izbore održati najdalje u novembru, HDZ ne želi novu Vladu FBiH

Kada je riječ o koaliciji s HDZ-om, kazao je da ona mora postojati htjeli to ili ne, jer je HDZ predstavnik Hrvata.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović večeras je za FTV smatra da bi se Lokalni izbori trebali održati u oktobru, a najdalje u novembru, ali misli da HDZ BiH i SNSD nisu za održavanje izbora.

On je kazao da je i državni budžet trebao biti završen do 31. maja, a nalazi se još uvijek u ladici kod Vjekoslava Bevande, ministra finansija BiH.

"Spremni smo da idemo čak i parcijalno što se tiče finansija, ali bojim se da SNSD i HDZ neće to dopustiti. SDA će pobijediti na ovim izborima i na onim 2022., 2024., 2026. i tako dalje", rekao je Izetbegović.

Upitan da prokomentariše tvrdnje državne tužiteljice Gordane Tadić da je zbog pritisaka SDA ugrožena njena sigurnost, Izetbegović je rekao da to nije tačno i da njena sigurnost nije upitna. .

Kada je riječ o koaliciji sa SBB-om Izetbegović je kazao da je "bošnjački faktor čvrst" i da je saradnja sa Fahrudinom Radončićem i SBB-om dobra.

"Bilo je kriza prije par godina, ali mislim da smo te stvari poravnali i na okupu nas drži svijest i obaveza da BiH nije lako, da prolazi krizu, da Bošnjacima nije lako i da imamo obavezu da sarađujemo jedan duži period", rekao je.

Kada je riječ o koaliciji s HDZ-om, kazao je da ona mora postojati htjeli to ili ne, jer je HDZ predstavnik Hrvata.

"I prije je bilo kriza u odnosima između lidera i stranaka, ali ovaj put je sve dublje, ne razumijem u čemu je stvar, zašto se HDZ tako ponaša. Hrvatski korpus se smanjuje u BiH i to ih frustrira. Ako Hrvati kao narod budu nezadovoljni to neće biti dobro. Zato je Hrvat premijer Vlade u KS, da pokažemo da smo spremni pomoći. HDZ ne da da se formira Vlada FBiH, ne da imenovanje Ustavnog suda, sve bez obrazloženja, to su njihovi hirovi i strahovi, a u isto vrijeme pričaju o ugroženosti. Ne daju da se rasporedi novac MMF-a, sve je do HDZ-a", istakao je Izetbegović.

On je kazao i da podržava premijera Fadila Novalića i da je stao u njegovu odbranu jer zna koliko radi. 

 

Upitan da prokomentariše tvrdnje državne tužiteljice Gordane Tadić da je zbog pritisaka SDA ugrožena njena sigurnost, Izetbegović je rekao da to nije tačno i da njena sigurnost nije upitna.

#BiH