Članak

Kako je 'reakcija' na mjere Hrvatske o samoizolaciji ogolila stanje bh. politike danas?

Stanje bh. politike

(Patria) - Vijest da je Hrvatska polovinom prošle sedmice uvela mjere samoizolacije od 14 dana za državljane BiH šokirala je sve u našoj zemlji. Naša vlast koja je morala makar imati informaciju da će se to desiti, bila je ‘iznenađena odlukom Hrvatske’ kako je izjavila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, nakon što su je novinari uspjeli dobiti za prvi komentar nekoliko sati poslije informacije iz Hrvatske i najavila da će ‘sjednica Vijeća ministara BiH biti održana u utorak i da će se na toj sjednici razmatrati i ovo pitanje.?!’

Ovako smušen i nedorastao odgovor, zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova, ohrabrio je hrvatske vlasti koje su, nakon što su uvele mjere samoizolacije, zabranile i tranzit bh. državljanima koji su, posebno za vikend krenuli u Neum!!! Preko Doljana nisu mogli, pa je Svitava bila jedina opcija da se domognu svoga mora i mrvice odmora. 

Obraz naše države i dignitet građana je pravovremeno i dostojanstveno, spašavavala jedino opozicija. Tako je lider Nezavisnog bloka Senad Šepić se prvi oglasio i zatražio od Vijeća ministara BiH da odmah, hitno reaguje i donese iste mjere prema Hrvatskoj, reciprocitet, jer, kako je rekao, ‘za ljubav treba dvoje’. Pisao je o tome i naš portal. 

Da su bh. vlasti imale sluha i kapaciteta za ovakve, odgovorne i državničke poteze, uvjereni smo da bi Hrvatska dosad, ne samo da ne bi zabranila i tranzit, nego bi stavila van snage i mjere o samoizolaciji u potpunosti. 

Politika koju vode vladajuće stranke, posebno ona najveća, SDA, sa svojim partnerima, dovela je BiH i naše građane u ovakvo stanje, u kojima nas ponižava kako god i kada ko hoće. 

Da će Tegeltija, kao Dodikov kadar ili Čovićevi članovi Vijeća ministara BiH biti gluhi na potrebe bh. građana i šutiti na uvrede iz Hrvatske, to nam je svima valjda jasno. 

Ali, kada Bošnjake u tom istom Vijeću ministara na najvišoj funkciji predstavlja osoba koja je davno napunila godine za penziju i za koju njen stranački šef kaže da pravi gafove i da će ih biti još u budućnosti, onda znamo da smo u teškom stanju i ništa drugo ne možemo ni očekivati u periodu koji je pred nama. 

Nikada Bošnjaci nisu bili u goroj poziciji i slabiji u državnoj vladi do ovog mandata kada je Bakir Izetbegović, zbog sitnih unutarstranačkih šićara, slabeći svoju stranačku konkurenciju, oslabio državu, predlažući na mjesto zamjenika predsjedavajućeg Biseru Turković. U tom paketu je i mjesto ministra sigurnosti, zarad preuzimanja vlade u Kantonu Sarajevu prepustio Fahrudinu Radončiću, koji je vrlo brzo isto napustio i tako ga neodgovorno prepustio Dodiku i Čoviću na milost i nemilost. Iz trećeg ministarstva, onog za odbranu, kojeg je popunio kadar Željka Komšića, svakako ne možemo očekivati značajniji prodor, jer sve odluke mora usaglasti sa dva zamjenika, koji su opet na liniji Dodikove i Čovićeve politike. 

Zato je trenutna pozicija naše zemlje i dignitet našeg naroda jako ugrožen i jadno zvuče zakašnjele reakcije ministrice Turković, koja je danas opet ‘bila iznenadjena da bh. građanima ne dopuštaju niti tranzit kroz Hrvatsku do Neuma, pa će ona na sjednici Vijeća ministara BiH, ‘prvog narednog, radnog dana’, predložiti recipročne mjere prema Hrvatskoj. To bi trebalo biti danas, ponedjeljak je prvi radni dan, iako je ranije najavila da je sjednica zakazana za utorak?! 

Pa pratićemo. A da će joj i ovo biti gaf, u to možemo se već i kladiti. Međutim, iako je stranački šef najavio da će od nje biti još gafova, radi naše države i bilo kakve budućnosti bilo bi dobro makar da nisu po dva sedmično.

#BiH