Članak

Čović i dalje koči usvajanje Budžeta: Zašto je odbijeno hitno zasjedanje Parlamenta BiH

Obezbijeđeno je oko 41 milion KM za sanaciju posljedica epidemije virusa korona.

(Patria) - Predsjedništvo BiH usvojilo je Nacrt budžeta bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2020. godinu 26. juna i to u formi u kakvoj je i predložen.

Dakle, Budžet kakav je izradilo Ministarstvo finansija trebalo bi da podrži Parlament BiH. S obzirom da smo već pola godine na privremenom finansiranju bilo je logično očekivati da se sazove hitna sjednica Parlamenta i da se Budžet usvoji. No, prema saznanjima Patrije HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem oteže cijeli slučaj.

Naime, na sjednici Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH Čović nije glasao da se održi hitna sjednica, opet ističući pitanje imenovanja članova Centralne izborne komisije.

Pitanje je i hoće li biti većine da se Budžet kao dnevna tačka uvrsti na redovnoj sjednici 7. jula. 

A, vrijeme curi. Pola godine iza nas bez kapitalnih ulaganja, ozbiljnih investicija, a posebno sada u vrijeme borbe protiv pandemije koronavirusa kada je svaka marka potrebna BiH je još bez Budžeta.

I kada su stvorene pretpostavke za konačno usvajanje Čović je nastavio sa politikama ucjene.

Inače, Budžet iznosi oko 1,8 milijardi KM od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima usvojilo Prijedlog budžeta BiH za ovu godinu u okviru kakav je utvrđen ranije, ali u strukturi budžeta mijenjale su se značajne stavke.

Osigurano je oko 60 miliona KM tako što su smanjene i gotovo prepolovljene kapitalne nabavke, te znatno smanjeni putni troškovi i druge stavke.

Obezbijeđeno je oko 41 milion KM za sanaciju posljedica epidemije virusa korona.

#BiH