Članak

Školovanjem budućih diplomata zaustaviti duduk diplomatiju

Zatrpani unutrašnjim trvenjem i previranjima zapostavili smo neophodni segment pozicioniranja u u svijetu i dalje polariziranom između dva velika bloka.

Piše: Rasim Belko


Diplomatija Bosne i Hercegovine odavno je, kao i država Bosna i Hercegovina, u velikoj buli.

Na marginama svih većih događaja, bez direktne komunikacije s centrima ekonomske i političke moći, ta diplomatija ni najmanje ne doprinosi razvoju i boljem položaju naže države.

Ministri vanjskih poslova postavljaju se kao kadrovi stranaka koje tu poziciju zauzmu u koalicionim ratovima i dogovorima.

A onda obično dobijemo kadrove kao stvorene za gafove, čiji opus rada spada na kojekakva slikanja, prijeme, govorancije. One prave diplomatije odavno nemamo.

Ni aktuelna ministrica vanjskih poslova Bisera Turković nije izuzetak iz te priče. Jedva da je pola godine prošlo od njenog imenovanja, a već je postala poznata po nepotizmu, rodbinsko-prijateljskom zapošljavanju, gafovima, izletima. Sve zajedno velikom količinom gluposti, naizgled smiješnih, u praksi pogubnih.

Aktuelna šefica bh. diplomatije do sada je posjetila Begorad i Kakanj. Što se tiče Beograda i svih izrečenih gluposti bolje da nije, a kada je riječ o Kaknju, poznatom centru moći u Zeničko - dobojskom kantonu, to je zdravom mozgu teško objasniti.

O gafovima ministrice već smo se dovoljno načitali, od onog vezanog za MAP i NATO, do ovog Katar hoće neće - pomoći.

Kakva šefica diplomatije, takva i diplomatska mreža. Dajte sebi zadatak nabrojati 10 ambasadora i shvatit ćete da u te misije idu anonimusi odani predsjednicima stranaka. Duduk diplomatija zato i ne daje rezultate.

Poneki izdvojeni slučaj i tu sve staje.

Zbog djelića nepostojećeg vanjske politike Bosne i Hercegovine i kadrova koji bi se istinski borili za državu u misijama širom svijeta, bilo bi poželjno formirati dvogodišnju školu diplomatije sa svim elementima neophodnim za takve poslove.

Ali ne po uzoru Širokog Brijega ili Travnika, nego školu u kojoj bi predavali istinski poznavaoci i stručnjaci međunarodnih poslova i znalci prilika u tim odnosima. Istovremeno, ne treba ni isključivati pomoć međunarodnih stručnjaka.

Ta škola morala bi biti obavezna za sve koji hoće u diplomatiju. Na žalost stranačkih poglavica ne bi se mogla završiti ad hoc, ali bismo imali diplomatski bazen iz kojeg bi izvlačili sposobne kadrove za diplomatske misije.

Dok to ne uradimo, imat ćemo ambasadore koji u nekoliko godina misije nisu uradili ama baš ništa što bi pomoglo bh. privredi ili državi u boljem pozicioniranju na karti međunarodnih odnosa.

Jer, naši politički lideri, tačnije politikanti ili su pod blokadom ili pod prismotrom tih centara moći, pa im je i recimo posjeta Kaknju uspješna. Zbog toga nam i trebaju odškolovani i državotvorno opredijeljeni ambasadori i diplomate, koji mogu i znaju kako doći do onih koji odlučuju o sudbini BiH i svih nas koji živimo tu.

Ogledamo li se na region, vidjet ćemo da u susjedne države dolaze naviši svjetski zvaničnici, a to je neophodno Ako želite dobiti međunarodnu političku pomoć i podršku. Djeca rođena u vrijeme posjete nekog ozbiljnog svjetskog političkog vuka uskoro će krenuti u školu.

Zatrpani unutrašnjim trvenjem i previranjima zapostavili smo neophodni segment pozicioniranja u u svijetu i dalje polariziranom između dva velika bloka.

Naše diplomate u nekim segmentima samo nam stavljaju dodatni teret na vrat, a u nekim se izgube u prirodnim ljepotama zemalja u koje ih pošaljemo. Kad se vrate znamo gdje su bili je možda najbolji dokaz njihovog rada.

Vrijeme je zato da odškolujemo kadrove kako bi u dogledno vrijeme imali stručne i sposobne diplomate. Umjesto sadašnjih duduka.

#BiH