Članak

Delegati napustili Skupštinu Ljekarske komore KS, da li je bilo kvoruma za legalan rad

Miladinović je kandidirana nakon što je odustao Zaim Jatić iz Doma zdravlja, ali je Sud utvrdio da je ta kandidatura nije bila u skladu sa pravnim propisima. 

SARAJEVO, (Patria) - U amfiteatru Medicinskog fakulteta danas je održana sjednica Skupštine Ljekarske komore KS, a nakon što su neki od delegata tražili da se dnevni red dopuni sa važnim tačkama o kojima treba raspravljati što je odbijeno, ti delegati su napustili sjednicu. 

Na današnjoj sjednici jedan od delegata je pročitao akt Općinskog suda u Sarajevu iz septembra 2019. godine kojim se poništava izbor rukovodstva Ljekarske komore i drugih organa, na šta je upućena žalba te se još uvijek čeka pravosnažna odluka, a za to vrijeme Ljekarska komora i Skupština rade i donose odluke koje će vjerovatno biti pravno osporene.  

Nakon što nije prihvaćeno da se na dnevni red stave i pitanja legalnosti Komore i njene predsjednice Ksenije Miladinović, liječenja djevojčice Nadin na način da se nikada i nikome više ne poruči da se neće i ne može liječiti od strane ijednog ljekara, kao i da Komora radi u sinergiji sa Sindikatom, dvadesetak delegata napustilo je amfiteatar. Riječ je o delegatima Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, Doma zdravlja kao i nekih zavoda, te predstavnici privatnog sektora.  

Sve odluke koje danas donese Skupština Ljekarske komore mogle bi biti nelegalne s obzirom da su se izglasavale na rubu kvoruma i to većinom delegata sa KCUS-a njih dvadesetak. A kvorum čini natpolovična većina (50% plus 1) od ukupnog broja delegata Skupštine što je puno više od dvadesetak prisutnih. Prvobitnim dnevnim redom planirane su izmjene Statuta, te razmatranje finansijskog izvještaja. 

Presudom Općinskog suda od 6. septembra 2019. godine utvrđeno je da je nastavak 5. Izborne skupštine Ljekarske/Liječničke komore Kantona Sarajevo održan 20. decembra 2018. godine sazvan i održan na nezakonit način, pa se samim tim poništavaju i svi akti doneseni tog dana.

Sud je poništio odluke o izboru predsjednika Skupštine, o izboru potpredsjednika Skupštine, o izboru članova Nadzornog odbora, članova Upravnog odbora, o izboru predsjednika Komore i Odluku o izboru potpredsjednika Komore. Sud je presudu donio po tužbi nekoliko delegata Ljekarske komore koji su ukazali na neregularnosti u radu Skupštine Ljekarske komore KS. 

Tog dana na čelo Ljekarske komore postavljena je Ksenija Miladinović sa KCUS-a, dok je drugi kandidat profesor Ismet Gavrankapetanović sa 30-ak delegata napustio sjednicu zbog neregularnosti u izbornom procesu.

Inače, Miladinović je kandidirana nakon što je odustao Zaim Jatić iz Doma zdravlja, ali je Sud utvrdio da je ta kandidatura nije bila u skladu sa pravnim propisima. 

#BiH