Članak

Hong Kong: Uhapšena četiri studenta zbog 'pokušaja secesionizma'

Hapšenje četiri studenta u prvom slamanju protesta u Hong Kongu nakon što je Kina toj autonomnoj pokrajini nametnula novi zakon o sigurnosti, dovelo je do žestoke reakcije javnosti.

(Patria) – Hapšenje četiri studenta u nastavku slamanju protesta u Hong Kongu nakon što je Kina toj autonomnoj pokrajini nametnula novi zakon o sigurnosti, dovelo je do žestoke reakcije javnosti.

U srijedu kasno uvečer uhapšen je Tony Chung (19), organizator grupe za nezavisnost pod nazivom 'Studentlokalizam', kao i još tri člana iste grupe.

Novoformirani odjel za sigurnost hongkonške policije saopćio je da su uhapšeni mladi ljudi starosne dobi 16 – 21 shodno novom zakonu o sigurnosti zbog 'organiziranja i poticanja secesije' putem kampanje za nezavisnost. Uhapšeni u saopćenju nisu niti imenovani.

Mediji skloni zvaničnom Beijingu pišu da je grupa za nezavisnost 'spriječena', dok kineski list Wen Wei Po prenosi da je policija 'zamahnula mačem' prema grupi koja 'širi svoj otrov'.

Prema novom zakonu o sigurnosti, pokušaji secesionizma mogu se kazniti sa 3 do 10 godina zatvorske kazne, a u 'težim' slučajevima i doživotnom robijom.

Kritičari tvrde da je uhapšena grupa samo zagovarala svoja politička mišljenja putem online komunikacije. Oni podvlače da uprkos uvjeravanjima vlade da novi zakon neće ugroziti lične slobode i prava, ovim je poslana snažna poruka da će se bilo kakvo neslaganje brutalno kažnjavati.

- Ova hapšenja upravo pokazuju namjere zakona o sigurnosti, a to je inkriminacija slobodnog govora, objašnjava Victoria Hui, profesorica političkih nauka s američkog univerziteta Notre Dame, i dodaje da starosna dob uhapšenih pokazuje kako Beijing otuđuje mlade građane Hong Konga umjesto da ih 'privuče, Beijing im prijeti kao da su neprijatelji i poduzima sve mjere da ih uništi', tvrdi profesorica.

Nakon uvođenja zakona o sigurnosti, vlada Hong Konga također je zabranila popularni slogan protesta 'oslobodite Hong Kong, revolucija našeg vremena', kao i pjesmu protesta 'Slava Hong Kongu', jer zagovaraju nezavisnost od Kine, kršeći time zakon.

Grupa 'Studentlokalizam' najavila je posljedično svoje zatvaranje uoči uvođenja zakona o sigurnosti, ali je kasnije najavila otvaranje američkog ogranka. 21. jula je izdala saopćenje koje je podijeljeno na društvenim medijima da je ustanovljena nova grupa pod nazivom 'Inicijativa nezavisne stranke'.

Na svojoj Facebook stranici nova grupa tvrdi da je za nezavisnost jer 'Hong Kong nikad neće postići demokratiju pod Kinom', te da je 'izgradnja Republike Hong Kong... jedini put van'.

Medijski magnat Jimmy Lai objavio je na svom Twitter profilu: 'Kina je druga najmoćnija nacija u svijetu. Šta to četiri mlade osobe mogu učiniti da ugroze takvu supersilu?'

 

#Svijet