Članak

Salviniju oduzet parlamentarni imunitet zbog tretmana migranata

Italijanski senatori su podržali prijedlog da se lideru desničarske stranke Liga, Matteu Salviniju, oduzme parlamentarni imunitet...

(Patria) – 149 italijanskih senatora glasanjem je podržalo prijedlog da se lideru desničarske stranke Liga, Matteu Salviniju, oduzme parlamentarni imunitet da bi mu se moglo suditi zbog ilegalnog zadržavanja migranata na moru.

141 senator je glasao protiv ovog prijedloga.

Bivši zamjenik premijera bio je u centru pažnje javnosti prošle godine zato što je odbio da dozvoli spasilačkom brodu sa migrantima da pristane u italijansku luku. 

Salvini je inače poznat po negativnom stavu spram imigracija, ali gubitak imuniteta bi za njegovu političku karijeru značio veliki korak nazad.

Euronews piše da bi zbog gubitka imuniteta novo suđenje moglo rezultirati sa 15 godina zatvorske kazne. Za lidera Lige uskoro počinje još jedan sudski proces za sličan slučaj.

Tužioci Palerma optužili su Salvinija da je zloupotrijebio svoje ovlasti u avgustu 2019. godine kada je obavljao funkciju ministra unutarnjih poslova, zabranivši brodu španske nevladine organizacije Otvorene ruke da pristane u Lampedusi. Brod je plutao na otvorenom moru gotovo tri sedmice sa više od 150 migranata na palubi.

- Braniti Italiju nije zločin, izjavio je Salvini u srijedu i dodao: 'Ponosim se time, učinio bih to ponovo i učinit ću to ponovo.'

Salvini je tada insistirao da se ne dopusti iskrcavanje dok se ne postigne dogovor sa članicama EU o zajedničkom preuzimanju migranata.

Salvini koristi isti argument u svoju odbranu na drugom suđenju, u slučaju gdje je optužen za sprečavanje iskrcavanja migranta sa italijanskog broda obalne straže prošlog jula.

Italijanski senat je u februaru glasanjem podržao odluku da za taj slučaj Salviniju oduzme parlamentarni imunitet. Preliminarno saslušanje je u tri navrata bilo otkazano zbog pandemije korona virusa, a sada je zakazano za 3. oktobar na Siciliji.

Salvinijeva opoziciona stranka Liga je i dalje najpopularnija u Italiji, ali je u zadnjim anketama zabilježen blagi pad. Anketa Demopolisa bilježi pad od 11 bodova u toku zadnje godine, sa 37% na 25,4%, prenosi Euronews.

#Svijet