Članak

Bjelorusija optužila ruske plaćenike za planiranje terorističkih napada

Bjelorusija je optužila 33 ruska plaćenika uhapšena u blizini Minska da su pripremali teroristički napad s ciljem destabilizacije zemlje uoči predsjedničkih izbora.

(Patria) – Bjelorusija je optužila 33 ruska plaćenika uhapšena u blizini Minska da su pripremali teroristički napad s ciljem destabilizacije zemlje uoči predsjedničkih izbora.

Vlasti Bjelorusije tvrde da su uhapšeni muškarci plaćenici ruske privatne vojne kompanije Wagner, koja se povezuje sa saveznikom Vladimira Putina, i čiji pripadnici su učestvovali u oružanim sukobima u Ukrajini, Siriji i afričkim zemljama, prenio je britanski Guardian.

Čelnik bjeloruskog vijeća sigurnosti Andrei Ravkov izjavio je da se traga za još 200 ruskih plaćenika za koje se također sumnja da su poslani u Bjelorusiju da pripreme teroristički napad. 'Tražimo ih, ali to je kao da tražite iglu u plastu sijena', kazao je Ravkov.

Predsjednik Bjelorusije Alexander Lukashenko javno je optužio Rusiju i zapad za miješanje u izbore. Lukashenko, koji je na čelu države već 25 godina, izjavio je prošle sedmice da bi ruski plaćenici mogli biti angažirani na organiziraju 'maidan', izraz koji se upotrebljava za ukrajinsku revoluciju iz 2014. godine kojom je svrgnut tadašnji predsjednik Viktor Yanukovych.

Vlada Bjelorusije u četvrtak je pozvala ruskog ambasadora da 'podnese iscrpna objašnjenja o ciljevima i drugim aspektima dolaska i prisustva pomenute organizirane grupe, čija je većina članova dokazano učestvovala u oružanim sukobima', navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova Bjelorusije.

Istovremeno, ruski mediji izvještavaju da su ruski plaćenici samo 'presjedali' u Minsku na putu za Afriku obzirom da je Rusija stopirala većinu međunarodnih komercijalnih letova zbog korona virusa.

Lukashenko se nalazi pred najvećim izazovom u svojoj dugoj vladavini, od predsjedničkih izbora sa najviše kandidata do sada, do ekonomske krize produbljene epidemijom korona virusa koju je sam predsjednik otpisivao kao prijetnju.

Početkom sedmice Lukashenko je objavio da je pozitivan na korona virus, ali bez simptoma: 'Pred sobom imate čovjeka koji je uspio preživjeti korona virus na nogama', kazao je predsjednik na sastanku s vojskom.

 

 

 

#Svijet