Članak

Rover Perseverance na putu za Mars

NASA je lansirala na Mars novu svemirsku letjelicu veličine automobila, s ciljem potrage za tragovima života na toj planeti.

(Patria) – NASA je lansirala na Mars novu svemirsku letjelicu veličine automobila, s ciljem potrage za eventualnim tragovima života na toj planeti.  

Rover Perseverance uspješno je lansiran sa zračne stanice Cape Canaveral na Floridi u 7:50 ujutru po lokalnom vremenu, na nosaču rakete Atlas V.

Ovo je treća misija na 'crvenu planetu', nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine.

Rover će putovati oko sedam mjeseci prije spuštanja na krater 'Jezero'. Spuštanje na Mars je iznimno teško zbog tanke i dinamične atmosfere te planete, i popularno se opisuje kao 'sedam minuta terora'.

Pored sofisticiranih instrumenata koji će prikupljati informaciju o geologiji, atmosferi i uvjetima okoliša na Marsu, rover također prevozi mali helikopter 'Ingenuity', težak svega 1,8 kg, koji će biti od pomoći u istraživanju.

U međuvremenu, britanski naučnici će pomoći da Perseverance prikupi uzorke koji će se donijeti nazad na Zemlju, i koji bi mogli sadržati dokaze o eventualnom prošlom životu na crvenoj planeti.

#Svijet