Članak

PRANJE NOVCA OD DROGE Darko Šarić osuđen na dvet godina zatvora

Poslije gotovo decenije suđenja Darku Šariću i grupi saradnika da su oprali najmanje 20 miliona eura kokainskog novca.

BEOGRAD, (Patria) - Viši sud u Beogradu osudio je Darka Šarića na devet godina zatvora zbog optužbi da je sa svojom grupom oprao najmanje 20 miliona eura stečenih švercom kokaina. Šarić nije prisustvovao izricanju presude.

Poslije gotovo decenije suđenja Darku Šariću i grupi saradnika da su oprali najmanje 20 miliona eura kokainskog novca, danas je izrečena prva presuda, javlja Krik.rs.

Sudsko vijeće koje čine predsjednik Siniša Petrović i članovi Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić proglasilo je Šarića krivim za pranje novca. Presuda je donijeta većinom glasova sudija što znači da je jedan od članova vijeća bio protiv ovakve presude. Iste sudije ranije su osudile Šarića na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu. 

Šarić nije prisustovao izricanju presude.

Ova presuda nije konačna – na nju se mogu žaliti i tužilac i odbrana i o njoj će odlučivati Apelacioni sud.

Tužilaštvo je Šarića za pranje kokainskog novca optužilo u avgustu 2010., a suđenje je krenulo naredne godine. On je, piše u optužnici, organizovao kriminalnu grupu koju su činili advokati i ekonomisti sa zadatkom da operu milione eura koje je Šarić zaradio prodajom kokaina. Njegov „prljav“ novac, saradnici su ubacivali u ekonomiju Srbije kupovinom hotela, državnih poljoprivrednih preduzeća i zemlje po Vojvodini i na jugu zemlje. Korišteni su posrednici u kupovinama, a novac su u banke uplaćivali u manjim iznosima da ne bi privukli pažnju državnih organa.

#Region