Članak

SAD uvele sankcije protiv kineske kompanije zbog zloupotrebe prava Ujgura

Sjedinjene Američke Države povećale su ekonomski pritisak na kinesku provinciju Xinjiang ...

(Patria) – Sjedinjene Američke Države povećale su ekonomski pritisak na kinesku provinciju Xinjiang time što su uvele sankcije protiv moćne kineske kompanije i dva člana uprave zbog zloupotrebe ljudskih prava Ujgura i drugih etničkih manjina.

Na 'crnu listu' američkog trezora uvrštena je kompanija 'Xinjiang Production and Construction Corps', poznata kao XPCC, kao i njen bivši sekretar Sun Jinlong, te njegov zamjenik Peng Jiarui, zbog optužbi da su povezani s ozbiljnim kršenjem ljudskih prava nad etničkim manjinama u pokrajini Xinjiang.

- Zloupotrebe ljudskih prava u Xinjiangu od strane kineske Komunističke partije nad Ujgurima i drugim muslimanskim manjinama su mrlja stoljeća, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Kina negira navode o zlostavljanju manjina, tvrdeći da se u kampovima sprovode strukovni treninzi, te da su neophodni u borbi protiv ekstremizma.

Viši dužnosnik administracije koji je želio ostati anoniman, opisao je kompaniju kao 'tajnu, paravojnu organizaciju koja obavlja mnoge razne funkcije pod direktnom kontrolom' kineske Komunističke partije (CCP).

- Direktno su uključeni u sprovedbu sveobuhvatnog nadzora CCP, zatvaranja i indoktrinacije, za koje znamo da ciljaju na Ujgure i druge etničke manjine u Xinjiangu, tvrdi ovaj dužnosnik.

Washington je nedavno također uveo sankcije protiv sekretara Komunističke partije za regiju Xinjiang, Chena Quanguoa, koji je do sada najviši kineski dužnosnik koji se našao na listi na kojoj se također nalaze i neki drugi članovi Javnog biroa za sigurnost Xinjianga.

XPCC je kvazi vojna grupa formirana 1954. godine od demobiliziranih vojnika koji su prošli vojni trening dok su istovremeno razvijali farme u regionu.

Civilni članovi iz istočne Kine kasnije su se pridružili organizaciji koja sada broji 3,11 miliona ljudi, što je više od 12% populacije regiona.

 

#Svijet