Članak

Podžić: OS BiH još jednom da potvrde spremnost za izvršenje svih obaveza

Ovom godišnjom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da obavi raspoređivanje rezervnih snaga

(Patria) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u nedjelju 30. kolovoza 2020. godine sudjelovao je u ceremoniji službenog otpočinjanja EUFOR-ove vježbe „Brzi odgovor 2020“, u koju su uključene i postrojbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovom godišnjom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da obavi raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje sudionice drže u visokoj pripravnosti. Ove godine, OS BiH na vježbi sudjeluju s jednim pješačkim vodom, pripadnicima Vojne policije, timom za uklanjanje eksplozivnih srestava (EOD) i jednim helikopterom za medicinsku evakuaciju. Za potrebe vježbe, Ministarstvo odbrane BiH dalo je na raspolaganje EUFOR-u i vlastite infrastrukturne kapacitete na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

U nazočnosti državnih ministara, međunarodnih veleposlanstava i predstavnika EUFOR-a, danas je obavljeno postrojavanje potpuno integriranih vojnika iz više zemalja. U svome obraćanju, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je istaknuo da osim OS BiH u vježbi sudjeluju i drugi organi sigurnosti BiH, što predstavlja dodatnu korist od ove vježbe.

„Uvjereni smo da će, kroz vježbu koja je pred nama, EUFOR potvrditi spremnost za obavljanje misije u dodjeljenom mandatu, a OS BiH još jednom potvrditi našu spremnost za izvršenje svih obveza koje se stavljaju pred njih, uključujući i one u međunarodnom okruženju,” rekao je ministar Podžić.

U sklopu vježbe „Brzi odgovor 2020“, pričuvne snage EUFOR-a stigle su iz Austrije, Bugarske, Grčke, Madžarske, Italije, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva i sastava KFOR-a, kako bi se
pridružile kolegama iz Multinacionalne bojne EUFOR-a, prije raspoređivanja na lokacije diljem BiH.

Svaki od vojnika koji je ušao u zemlju ispoštovao je striktna pravila zaštite od pandemije COVID-19. EUFOR-ovu Operaciju „Althea“ u Bosni i Hercegovini trenutno čine snage iz 20 zemalja, s mandatom da daju potporu BiH te pomognu u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja. 

#BiH