Članak

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti počelo obilježavanje godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH

Brojne delegacije danas su odale počast pripadnicima Prvog korpusa Armije RBiH, a obilježavanje će se završiti večerašnjom Svečanom akademijom na Kovačima. 

SARAJEVO, (Patria) – Na Šehidskom mezarju Kovači danas su brojne delegacije položile cvijeće i odale počast stradalim pripadnicima Prvog korpusa Armije RBiH koji je osnovan na današnji dan 1992. godine. 

Cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića. 

"Za Prvi korpus Armije RBiH treba obavezno kazati da je to bio korpus koji je branio glavni grad BiH. Da nije odbranjen pitanje je šta bi bilo sa cijelom BiH. Ovo će sigurno ući u udžbenike: Prvi korpus je odbranio Sarajevo koje je bilo skoro potpuno opkoljeno. Cijela odbrana je bila čudo bosanskog otpora, a u svemu tome posebnu ulogu imao je Prvi korpus. Pokazalo se da je ljudska želja za slobodom toliko snažna i jaka da ne postoje oružja i oruđa koju je mogu pokoriti. To je pokazala dostojanstvena odbrana glavnog grada", kazao je Džaferović.

"Kada se sjetim prvih trenutaka marta i aprila 1992. i šta je bilo i kako je bilo te one lude hrabrosti ljudi u Sarajevu, koji su bukvalno goloruki krenuli da brine svoj grad i državu, do kada je Prvi korpus postao prava organizovana snaga. Ne samo po meni, već objektivno, postigli su značajne vojne uspjehe", rekao je Komšić.

Komšić je poručio da je Prvi korpus branio i odbranio Sarajevo te da pri tome ne želi umanjivati ostatak ARBiH. Podsjetio je da je bilo grešaka, ali da se, kako je kazao, imao snage da se obračuna sa neprijateljom.

Brojne delegacije danas su odale počast pripadnicima Prvog korpusa Armije RBiH, a obilježavanje će se završiti večerašnjom Svečanom akademijom na Kovačima. 

Cvijeće se polaže i na ostalim mezarjima i grobljima. 


 

#BiH