Članak

Dević i Čelik žele nastaviti 'uhljebljavanje' u javni sektor

Zastupnik Elmedin Konaković kazao je da nije neočekivano da "pokušate osporiti pokušaj masovnog zapošljavanja u javni sektor."

SARAJEVO, (Patria) - Sa 32 glasova zastupnika podržana je inicijativa zastupnika Aljoše Čampare da se policajcima nabave kamere koje će nositi na uniformama.

Mahir Dević, šef Kluba SDA tražio je da se očituje zakonodavno-pravna komisija o prijedlogu četiri kluba, a tom zahtjevu se pridružio i predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik. 

Zastupnik Elmedin Konaković kazao je da nije neočekivano da "pokušate osporiti pokušaj masovnog zapošljavanja u javni sektor."

"Dužni ste ovaj zaključak staviti na glasanje, ovakav trivijalan pokušaj kolege Devića tumačenja poslovnika zaista vam ne ide, vama bar predsjedavajući ne bi trebao biti urnek. U suprotnosti ste saučesnik u masovnom zapošljavanju nude se radna mejsta da neko za nekog glasa i molim vas stavite zaključak na glasanje", kazao je Konaković.  

Aljoša Čampara je kazao da mu se čini kako je ovo prvi put da se traži od zakonodavne-pravne komisije da se izjašnjava o zaključcima.

"Ukoliko neki zaključak nije u skaldu s ustavom ili sa zakonom naravno da se neće ni provoditi to je sasvim jasno. Što se mene tiče može se tražiti mišljenje, ali ja ne vidim da iko u KS može podržavati zapošljavanje u javnom sektoru pored korone i pored svih  problema s kojima su građani suočeni. Mislim da je potpuno opravdan zahtjev da se zaustave sva zapošljavanja a posebno ovo što se radilo u ranijem periodu. Ovo je sistemska korupcija i ja ću glasati za ovakav zaključak ma ko šta mislio jer ovo ide u korist građana“, kazao je Čampara. 

Vibor Handžić je podsjetio Čelika da je 25. februara potpisao zaključke koje je predložila SDA zastupnica Jasmin Bišćević Tokić i nije tražio izjašnjavanje Zakonodavne-pravne komisije. 

#BiH