Članak

Navalny potvrdio da ga je u bolnici posjetila Angela Merkel

Lider ruske opozicije Alexei Navalny potvrdio je u ponedjeljak da ga je tokom boravka u berlinskoj bolnici posjetila njemačka kancelarka Angela Merkel.

(Patria) – Lider ruske opozicije Alexei Navalny potvrdio je u ponedjeljak da ga je tokom boravka u berlinskoj bolnici gdje je tretiran zbog trovanja nervnim agensom - posjetila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Navalny je demantirao napis njemačkog časopisao Der Spiegel da se radilo o 'tajnoj posjeti' u berlinskoj bolnici Charité.

- Bila je to privatna posjeta i razgovor s mojom porodicom. Zahvalan sam kancelarki Merkel što me posjetila u bolnici, objavio je Navalny na svom Twitter profilu.

Od ukupno 32 dana u bolnici, Navalny je proveo 24 na odjelu intenzivne njege prije nego što su ljekari ocijenili da se dovoljno oporavio da može biti otpušten. On će se izvjesno vrijeme zadržati u Njemačkoj radi oporavka.

Podsjetimo, lider ruske opozicije i najžešći kritičar predsjednika Putina i Kremlja, Navalny je prebačen u Njemačku dva dana nakon što mu je pozlilo na lokalnom letu iz Sibira 20. avgusta.

Njegova porodica, tim i pobornici tvrde da se radi o trovanju nervnim agensom Novichok što su potvrdile i njemačka, francuska i švedska laboratorija. Ruska vlada negira navode o trovanju i odbija da otvori istragu bez medicinskog izvještaja i otpusnog pisma iz berlinske bolnice.

Nervni agens koji je upotrijebljen protiv Navalnyija pripada istoj grupi otrova za koji britanska vlada tvrdi da je upotrijebljen protiv bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Salisburyiju.

Merkel je trovanje nazvala 'pokušajem ubistva', a njenom zahtjevu prema Rusiji da otvori istragu pridružili su se i drugi svjetski lideri.

Njemačka je za tehničku podršku angažirala i Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Hagu. Ova agencija je od Navalnyija uzela nezavisne uzroke za testiranje, ali rezultati još uvijek nisu objavljeni.   

Rezultate je zvanično zatražila od Njemačke i ruska strana koja zahtijeva 'sveobuhvatnu informaciju o tzv. slučaju Navalny', uključujući 'rezultate testa, biološke materijale i druge kliničke uzorke' u roku od 10 dana.

Njemačka strana je odgovorila da 'Rusija već ima sve što je potrebno za samostalnu istragu'.

Navalny se oporavlja brže nego što je očekivano, potvrdio je šef njegovog tima i blizak saveznik Leonid Volkov.

 

#Svijet