Članak

Članovi Predsjedništva BiH u Briselu

Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik će nakon dugo vremena obaviti zajednički sastanak sa evropskim zvaničnikom. 

(Patria) - Članovi Predsjedništva BiH u Brisel se sastaju sa visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Josepom Borellom.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je i na vanrednoj sjednici usvojilo odluku o otvaranju ambasade u Tirani.

Teme razgovora sa Borellom je i provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, te ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo u Evropskoj uniji.

Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik će nakon dugo vremena obaviti zajednički sastanak sa evropskim zvaničnikom. 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da, iako je samo on dobio poziv, u Brisel će ići sva tri člana Predsjedništva te da njihov nastup treba oslikavati politiku koju vode spram procesa EU kao institucija. Istakao je da treba pokazati volju u realizaciji zaključaka.

"Ne vidim tu osporavanja niti od jednog člana Predsjedništva. Sva tri smo vrlo zainteresovana. Postoje različiti pogledi kada su u pitanju detalji vezano za obaveze koje ima BiH, ali o tome trebamo razgovarati, da institucije BiH - Parlament BiH, Vijeće ministara i Predsjedništvo urade svoj dio posla. Interes je svih u BiH da postanemo članica EU", rekao je Džaferović.

#BiH