Članak

Nagorno-Karabah: Nastavljene borbe, raste broj civilnih žrtava na obje strane

Borbe između vojnih snaga Azerbedžana i Armenije u planinskoj enklavi Nagorno-Karabah nastavile su se tokom noći.

(Patria) – Borbe između vojnih snaga Azerbedžana i Armenije u planinskoj enklavi Nagorno-Karabah nastavile su se tokom noći.

Obnovljeni sukob dvije države za regiju Azerbedžana u kojoj živi većinsko armenijsko stanovništo predstavlja najžešću konfrontaciju u zadnjih par decenija.

Ministarstvo odbrane Azerbedžana izdalo je saopćenje u kome se između ostalog kaže da su armenijske strane pokušale vratiti izgubljene pozicije protunapadima prema oblastima Fuzuli, Cebrayil, Agdere i Terter.

Istovremeno, ministarstvo odbrane Armenije izvještava da su snage Azerbedžana započele 'veliku ofanzivu na prvoj liniji južnih i sjevernih oblasti Karabaha'.

Prema pisanjima zapadnih medija, broj civilnih žrtava popeo se na 11, i to 9 u Azerbedžanu i 2 u Armeniji, čime se ukupan broj žrtava popeo na 95. 

Podsjetimo, Armenija i Azerbedžan spore se oko teritorija još od devedesetih godina kada je Karabah, enklava u Azerbedžanu u kojoj žive etnički Armenci, proglasila nezavisnost nakon rata u kome je život izgubilo oko 30.000 ljudi.

Nezavisnost Karabaha nije priznala niti jedna zemlja, pa čak ni Armenija, te se još uvijek smatra dijelom Azerbedžana.

 

#Svijet