Članak

Organizacija Amnesty International 'non grata' u Indiji

Organizacija za ljudska prava Amnesty International u utorak je zaustavila aktivnosti u Indiji...

(Patria) – Organizacija za ljudska prava Amnesty International u utorak je zaustavila aktivnosti u Indiji jer je tamošnja vlada zamrznula sve bankovne račune ove međunarodne grupe u namjeri da spriječi njihov rad na otkrivanju slučajeva kršenja prava.   

Iz Amnesty tvrde da su bili prinuđeni otpustiti osoblje nakon 'slamanja' koje je trajalo dvije godine zbog navoda o finansijskim pronevjerama za koje kažu da su neutemeljene.

- Ovo je zadnji slučaj u neprekidnom lovu na vještice od strane vlade Indije, na osnovu neutemeljenih i motiviranih navoda, kaže se između ostalog u saopćenju organizacije.

Organizacija Amnesty International je u toku posljednjih mjeseci često ukazivala na kršenja prava u spornim regijama Kashmir i Jammu, kao i navodno odsustvo odgovornosti odnosno saučesništvo policije u kontekstu protesta u Delhiju u februaru u kojima je na etničkoj osnovi ubijeno 50 civila – pa je, kako tvrde, vlada odlučila da kazni njihovo ponašanje.  

Ovo nije prvi put da se vlada indijskog premijera Narendre Modija suočava sa osudama zbog brutalnog slamanja neistomišljenika, uključujući situaciju u Kashmiru gdje živi muslimanska većina, i gdje se vladine snage sukobljavaju sa pobunjenicima već 30 godina, piše Reuters.  

Kritičari indijske vlade ukazuju na preferencijalni tretman Hindusa, čime se narušavaju sekularni temelji indijske demokratije.

Vlada odbacuje postojanje predrasude spram bilo koje etničke grupe u zemlji, ali kako tvrde aktivisti, nastavlja stezati obruč oko stranih nevladinih organizacija u zemlji.  

 

#Svijet