Članak

Macron posjetio Tsikhanouskayu u Litvaniji: Javna gesta podrške bjeloruskoj opoziciji

Lider bjeloruske opozicije Sviatlana Tsikhanouskaya susrela se u ponedjeljak sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji se nalazi u posjeti Litvaniji.

(Patria) – Lider bjeloruske opozicije Sviatlana Tsikhanouskaya susrela se u ponedjeljak sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji se nalazi u posjeti Litvaniji.

Kako je prenio njen medijski kanal, Tsikhanouskaya je govorila o potrebi za novim predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, kao i očekivanju da će i druge EU zemlje podržati demokratske promjene u njenoj zemlji.

Macron je nakon sastanka izjavio da je sa bjeloruskom političarkom imao 'dobar razgovor':

- Sada moramo biti pragmatični i podržati narod Bjelorusije, i to ćemo i uraditi, kazao je novinarima.

On je tokom konferencije za medije u ponedjeljak pohvalio Tsikhanouskayu za hrabrost i izjavio da (Francuska) 'ne priznaje izbor Lukashenka pa tako ni njegov status predsjednika'.

Bjelorusiju još od 9. avgusta kada je objavljen izborni rezultat, potresaju masovni protesti protiv reizbora dugogodišnjeg vladara Alexandra Lukashenka, za koga se tvrdi da stoji iza namještanja izbora.

Sviatlana Tsikhanouskaya djeluje iz egzila u Litvaniji, dok je vlada 'za petama' i drugim prominentnim figurama opozicije.

 

#Svijet