Članak

UO UIO nikada nije donio metodologiju za raspodjelu prihoda, Džakula sve prebacuje na entitete!

Upravni odbor dakle dužan je utvrditi metodologiju raspodjele prihoda od putarina za autoputeve i druge puteve. 

(Patria) - Miro Džakula, generalni direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), mimo zakonskih pravila i Ustava traži da se entiteti odnosno Vlade FBiH i RS-a dogovore o poravnanju, odnosno raspodjeli prihoda!

Na ovo derogiranje države i prenos nadležnosti na niže nivoe neće pristati premijer Federacije Fadil Novalić, zasigurno je, jer upravo UIO i postoji jer Zakonom o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH je uređena UIO kao samostalna upravna organizacija u skladu sa Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Zakonom o upravi BiH koja sprovodi zakonske i druge propise o indirektnom oporezivanju i politiku koju uređuje Vijeće ministara BiH na prijedlog Upravnog odbora.

Upravni odbor dakle dužan je utvrditi metodologiju raspodjele prihoda od putarina za autoputeve i druge puteve. Tu metodologiju Upravni odbor UIO propisuje posebnim aktom. S obzirom da to nikada nije urađeno pokušava se teret spustiti na entitet, ali oni nemaju nikakvu nadležnost da se oko toga dogovaraju.

Zakon uopće ne prepoznaje ono što Upravni odbor uporno radi. Naime, umjesto metodologije koja bi propisala način obračuna i pripadnost prihoda, usvajaju Odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine, kojom, na potpuno arbitraran način i neutemeljeno utvrđuju samo postotak raspodjele prihoda između Federacije, RS-a i Brčko Distrikta BiH. Nikada još nema konkretnog objašnjenja zašto je to uvijek privremena odluka. 

Jelka Milićević ministrica finansija po pravilu je član UO UIO, baš kao i njen stranački kolega i državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, koji je na čelu UO, a oboje su HDZ. I direktor Džakula je iz reda Hrvata, koji uživa podršku HDZ-a. Kada se uzme ovaj trougao i povezanost njihovog šefa Dragana Čovića i Milorada Dodika jasno je kakva klima vlada u Upravnom odboru. Oni kao i ministrica finansija RS-a Zora Vidović imaju pravo veta u Upravnom odboru UIO.

A, kako stvari stoje sve se radi na štetu Federacije. Sudska presuda koja je u praksi neprovodiva navodi da će Uprava izvršiti poravnanje do kraja 2020. godine, ali kako to uraditi niko ne zna, kao ni iz kojih sredstava.

Na kraju je nedavno Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje usvojio Odluku o prvom privremenom poravnanju između korisnika raspodjele indirektnih poreza sa Jedinstvenog računa UIO za 2020. godinu po kojoj je Federacija BiH dužna da isplati Republici Srpskoj 32.378.372‬ KM.

RASPODJELA 

Principi raspodjele indirektnih poreza propisani su Pravilnikom o izračunu koeficijenata doznačavanja entitetima. Informaciju o privremenim poravnanjima između entiteta možemo promatrati i analizirati u tri perioda od uspostave UIO BiH. Prvi period se odnosi na 2005., 2006. i 2007. godinu kada su donesene odluke UO UIO poravnanjima u korist RS u ukupnom iznosu od 54.870.243 KM, drugi period se odnosi na 2008. godinu odnosno drugo privremeno poravnanje do prvog privremenog poravnanja 20120. godine. U navedenom periodu došlo je do kašnjenja donošenja odluka UO UIO po osnovu kojih su realizirana poravnanja u iznosu od 27.425.331 KM u korist Federacije kao i iznos od 78.184.514 KM u korist RS.

Odluke su donesene 7. septembra 2011. i 31. avgusta 2012. godine, a realizirane 14.9.2011. i 5.9.2012. UIO navedene odluke je realizirala u zakonom predviđenom roku od 30 dana od momenta donošenja.

Zbog kašnjenja donošenja odluke o poravnanjima RS je pokrenula sudski spor protiv UIO. Sudski spor nije osnovan jer UIO i nije mogla izvršiti navedena poravnanja jer Upravni odbor nije donio odluku o realizaciji istih.

#BiH