Članak

Tadić obećala Brammertzu brži rad na predmetima ratnih zločina

Glavni tužitelji su iskazali spremnost za nastavak suradnje u cilju bržeg i efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina i pronalaska nestalih osoba u narednom periodu.

SARAJEVO, (Patria) - Glavni tužitelji tužiteljstva pri MRMKS i Tužiteljstva BiH Serge Brammertz i Gordana Tadić, putem video-konferencije između Sarajeva i Den Haaga, razgovarali su o unaprijeđenju rada na predmetima ratnih zločina, kao i nastavku i razvoju dalje uspješne suradnje i potpore koju tužiteljstvo pri MRMKS pruža Tužiteljstvu BiH.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić, zajedno sa dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine, informirala je glavnog tužitelja Brammertza, o aktivnostima u radu na predmetima ratnih zločina, značaju doprinosa tužiteljstva pri MRMKS u ovom procesu, regionalnoj suradnji, naročito u predmetima Kategorije 2 proslijeđenih iz MKSJ, te ostalim bitnim pitanjima iz djelokruga suradnje dvaju institucija.

Glavni tužitelji Brammertz i Tadić, zajednički su istakli važnost usvajanja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koja će pomoći ubrzanju dinamike procesuiranja predmeta u narednom periodu, na svim pravosudnim razinama u Bosni i Hercegovini. Glavna tužiteljica Tadić i glavni tužitelj Brammertz, razgovarali su o Izvješću sutkinje Joanne Korner i datim preporukama o unaprijeđenju procesuiranja predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, na državnoj razini.

Glavna tužiteljica istakla je da će, unatoč poteškoćama koje je prouzročila pandemija Covid 19, koja je usporila i otežala rad na predmetima ratnih zločina, kao i predmetima ekshumacija, tužitelji i osoblje Posebnog odjela za ratne zločine, nastaviti intenzivne aktivnosti i poduzeti dodatne napore, kako bi do kraja godine bili postignuti što bolji rezultati, u ovoj oblasti.

Glavni tužitelji su iskazali spremnost za nastavak suradnje u cilju bržeg i efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina i pronalaska nestalih osoba u narednom periodu.

#BiH