Članak

Upozorenje revizora: 8 miliona KM na raspolaganju, SIPA bez Baze Jedinice za specijalnu podršku

Prije nekoliko godina bila je aktuelna ideja da se baza Jedinice za specijalnu podršku gradi na drugoj lokaciji odnosno u Sarajevu.

SARAJEVO, (Patria) – Ured za reviziju institucija BiH u izvještaju o finansijskoj reviziji Državne agencije za istrage i zaštitu za 2019. godinu ponovo je upozorio da još uvijek nije realiziran projekat izgradnje Baze za smještaj i obuku Jedinice za specijalnu podršku koji je odobren temeljem Odluke o odobrenju višegodišnjeg kapitalnog ulaganja u 2012. godini u ukupnom iznosu od 9.263.000 KM. 

Iako je bilo utvrđeno razdoblje trajanja projekta 2012.–2016. do danas nije započela izgradnja Baze. Nerealizirani iznos od 6.662.587 KM iz prethodne godine je prenesen u Budžet za 2019. godinu u kojoj je dodatno odobreno 1.152.000 KM tako da je u 2019. godini bilo raspoloživo ukupno 7.814.587 KM.

Od toga je realiziran iznos od 780 KM za izradu elaborata cijepanja parcele za izgradnju Baze za smještaj i obuku Jedinice za specijalnu podršku Agencije na području općine Istočno Novo Sarajevo. Agencija je tokom 2019. godine uspjela produžiti važenje bankovne garancije za uplaćeni avans u ranijem razdoblju prema firmi sa kojom je zaključen ugovor za javnu nabavku usluga izrade urbanističko-tehničke dokumentacije – glavnog projekta za izvođenje radova na izgradnji Baze za šta je plaćeno više od 142.000 KM.

„Međutim, rizik daljnjeg produženja bankovne garancije je povećan jer izabrani ponuđač za predmetne usluge nema krivicu za nastalu situaciju, ali je, u dobroj volji da će doći do otklanjanja nastalih zapreka u razumnom roku, surađivao i dostavio bankovnu garanciju sa produženim rokom važenja tokom 2019. i početkom 2020. godine. Revizija je i u ranijim revizijskim izvještajima ukazivala na rizike koji mogu narušiti kontinuitet i efikasnost realiziranja projekta u budućem razdoblju“, navodi se u Izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH. 

Do sada je realizirana kupovina zemljišta - parcele za izgradnju Baze (441.126 KM) što je knjigovodstveno evidentirano u Glavnoj knjizi na konto zemljišta. Zatim je okončana procedura konkursa za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu idejnog rješenja projekta, okončan je pregovarački postupak bez objave obavještenja za javnu nabavku usluga izrade urbanističko-tehničke dokumentacije – Glavnog projekta za izvođenje radova na izgradnji Baze, te je izabrana firma koja će izvršiti navedene usluge. Izabrana firma je u ugovorenom roku dostavila Agenciji u elektronskoj formi urbanističko-tehničku dokumentaciju – Glavnog projekta, nakon čega je trebalo uslijediti pokretanje postupka javne nabavke za pružanje usluga revizije navedene dokumentacije. Navedeno je uvjet za dobivanje odobrenja za građenje Baze od strane lokalne zajednice.

Međutim, prije pokretanja postupka nabavke usluga revizije projekta neophodno je bilo osigurati lokacijske uvjete od lokalne zajednice (Općine). Agencija se više puta obraćala nadležnoj Općini za lokacijske uvjete koji u izvještajnom razdoblju nisu dostavljeni. Nakon osiguranja lokacijskih uvjeta, Agencija bi trebala poduzeti aktivnosti na realiziranju Glavnog projekta. Do momenta sačinjavanja ovog izvještaja nisu bili osigurani uvjeti za realiziranje Glavnog projekta, jer Agencija nije pribavila lokacijske uvjete za objekt koji bi se trebao graditi, a koje treba osigurati nadležna Općina. 

„Zastoj u realiziranju projekta ima za posljedicu neefikasno raspolaganje značajnim rezervisanim finansijskim sredstvima za ove namjene, kao i potencijalni rizik gubitka uplaćenog avansa. Također, Agencija se uočava sa posljedicama nerealiziranja obaveza preuzetih zaključivanjem ugovora za javnu nabavku usluga izrade urbanističko-tehničke dokumentacije – Glavnog projekta za izvođenje radova na izgradnji baze sa izabranim ponuđačem“, navodi se u Izvještaju.

Stoga su revizori preporučili da Agencija obavijesti sve nadležne institucije o problemima (posljedicama) s kojima se suočava zbog zastoja u realiziranju višegodišnjeg kapitalnog ulaganja u izgradnju Baze za smještaj i obuku Jedinice za specijalnu podršku, sve u cilju zaštite interesa Agencije i raspoloživih budžetskih sredstava Agencije.

Revizori su naveli i da Agencija treba obavijestiti nadležnu Općinu o svim pravnim i finansijskim posljedicama s kojima se Agencija suočava, ili se može suočiti, zbog zastoja navedenog projekta.

Zašto se ne promijeni lokacija za Bazu?

Prije nekoliko godina bila je aktuelna ideja da se baza Jedinice za specijalnu podršku gradi na drugoj lokaciji odnosno u Sarajevu jer je sjedište SIPA-e u Istočnom Sarajevu. Inače, nakon što je Agencija osnovana u maju 2004. godine sjedište je bilo u Sarajevu. Izmjenama Zakona o SIPA-i u maju 2012. godine sjedište SIPA-e je u Istočnom Sarajevu.  

Zanimljivo je da se na zvaničnoj stranici SIPA-e i dalje vode četiri Regionalna ureda i to Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla iako ne postoji objekat u Sarajevu (FBiH) koji se koristi za potrebe RU Sarajevo. Svi uposlenici svoje poslove obavljaju u sjedištu SIPA-e u Lukavici (Republika Srpska). 

#BiH