Članak

OHR i Američka ambasada pozdravili usvajanje izmjena zakona o policiji

Američka ambasada dodaje i da će promjene zakona  ojačati policijski profesionalizam i učiniti policiju odgovornijom na potrebe građana.

SARAJEVO, (Patria)  - Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) i Ambasada SAD pozdravili su usvajanje izmjene zakona o policiji tačnije Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima u Skupštini KS. 

“OHR pozdravlja jednoglasno usvajanje izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima na jučerašnjoj sjednici Skupštne Kantona Sarajevo. Ove izmjene donijet će poboljšanja u profesionalnom funkcioniranju policije Kantona Sarajevo. Činjenica da je u Skupštini postignut tako visok nivo konsenzusa prava je poruka građanima da su njihovi interesi na prvom mjestu”, naveli su iz OHR-a.

Tim zakonima se reguliraju odnosi unutar policije kao što su unapređenje, efikasnije djelovanje i funkcionisanje organizacionih jedinica Uprave policije, a ključno je što je omogućeno upošljavanje 300 policajaca što je istakao i ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko.

I Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se na Twitteru.

"Bitna je pouzdana, profesionalna i poštovana policija. Pohvaljujemo Skupštinu Kantona Sarajevo što je jednoglasno usvojila prijeko potrebne izmjene Zakona o unutarnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima", navodi se.

Američka ambasada dodaje i da će promjene zakona  ojačati policijski profesionalizam i učiniti policiju odgovornijom na potrebe građana.

Iako su ovi zakoni mogli biti usvojeni još prije nekoliko mjeseci tada je procedura zaustavljena zbog amandmana koje je podnio ministar finansija Jasmin Halebić. Tek kada je zastupnik Aljoša Čampara u proceduru uputio identičan tekst izmjena zakona Vlada je uputila ponovo prijedlog koji je jučer usvojen. Čampara je podržao ove izmjene ali je kazao da je politikanstvo zaustavilo usvajanje prije nekoliko mjeseci te da danas bi bile skoro okončane procedure prijema novih policijskih službenika. 

#BiH