Članak

Život se nastavlja: Pooštrene epidemiološke mjere za Pariz ali restorani ostaju otvoreni

Francuski organi vlasti podići će razinu upozorenja u Parizu na najvišu zbog konstantnog rasta broja novih infekcija Covid-19.

(Patria) – Francuski organi vlasti podići će razinu upozorenja u Parizu na najvišu zbog konstantnog rasta broja novih infekcija Covid-19.

Međutim, restorani se neće zatvoriti kao što je to bio slučaj u lučkom gradu Marseille, gdje će se ponovno otvoriti od utorka kada nove mjere stupaju na snagu.

Prema zvaničnim podacima, u nedjelju se na odjelima za intenzivnu njegu francuskih bolnica nalazilo 1.335 oboljelih od Covid-19, što je za 46 više nego dan ranije. U protekla 24 sata od posljedica zaraze preminule su 32 osobe.

Ministar zdravstva Olivier Véran objasnio je prošle sedmice da je Pariz teško pogođen epidemijom što se vidi na temelju 3 ključna indikatora: dnevni prosjek novozaraženih je 263 na 100.000 stanovnika, prosjek na 100.000 za osobe starije od 65 je 105 novih slučajeva, dok oko 35% kapaciteta odjela za intenzivnu njegu zauzimaju pacijenti koji boluju od korona virusa.

Sale i učionice obrazovnih ustanova uključujući univerzitete bit će reducirane na 50% kapaciteta. Vlada apelira na sve koji mogu raditi od kuće da tako i postupe.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo održat će konferenciju za medije u ponedjeljak u 11:30 kako bi se javnost detaljno informirala o novim mjerama.

Od početka pandemije Covid-19, u Francuskoj je usljed posljedica zaraze preminulo najmanje 32.230 osoba dok je zaraženo više od 619.190.

 

 

#Svijet