Članak

Hoće nove, a još u starim foteljama: Premijer Ganić uzeo godišnji da bi vodio kampanju

Ove Lokalne izbore obilježio je fenomen da su se kandidati mahom već na funkcijama u izvršnim ili zakonodavnim vlastima drugih nivoa.

(Patria) - Ove Lokalne izbore obilježio je fenomen da su se kandidati mahom već na funkcijama u izvršnim ili zakonodavnim vlastima drugih nivoa.

Nije tajna da Zakon omogućava takvo što, ali stranke sve češće posežu za tim oprobanim receptom 'povlačenja glasova', pa naknadno od funkcija odustanu izabrani zastupnici, otvara se prostor za nekog drugog s liste.

Tako naprimjer imamo Abdulaha Skaku (SDA), koji obavlja funkciju gradonačelnika Sarajeva, a u trci je za Općinsko vijeće Stari Grad. On je ujedno i nosilac liste.

Mirza Ganić (SDA), premijer Zeničko-dobojskog kantona u utrci je za gradonačelnika Visokog. Istražujući ovu temu saznali smo da je Ganić uzeo godišnji odmor kako bi što kvalitetnije mogao da se posveti predizbornoj kampanji, posebno jer s druge strane ima Amru Babić, aktuelnu gradonačelnicu.

Treba li napomenuti da je ZDK u potpuno nezavidnoj situaciji kada je riječ o borbi s koronavirusom. Kantonalna bolnica u Zenici je pred kolapsom, a građani Zenice skoro da se ne mogu ni testirati na COVID-19, ali Ganić vodi kampanju i kao da ga se ne tiče aktuelni problem.

Osim onih koji obavljaju izvršnu vlast, neki od aktuelnih parlamentaraca žele na druge funkcije. Nermin Muzur (NIP) u utrci je za načelnika Općine Ilidža, a zastupnik je u Parlamentu Federacije. Osman Ćatić (SDA), kandidat za načelnika Konjica također je federalni zastupnik. Mirsad Čamdžić (Naša stranka), federalni zastupnik u utrci je za gradonačelnika Gračanice.

Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka), državna zastupnica želi postati gradonačelnica Tuzle. 

Osim zastupnika i neki direktori kao što je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović (DF-SD) žele na poziciju u izvršnoj vlasti. Jusufović je također u utrci za gradonačelnika Tuzle.

Zamjenik ministra pravde BIH Nezir Pivić (SDA) kandidat je za gradonačelnika Zenice.

Kandidat A-SDA u Zenici je Arnel Isak, poznatiji kao šiša ministar, koji je istovremeno i ministar u Vladi ZDK.

Mnogo je još primjera gdje već aktuelni političari pokušavaju dobiti nove mandate, ili prevariti glasače tako što će 'povući' glasove, pa se na kraju odreći osvojenih mandata.

No, sve je legitimno dok funkcije koje trenutno obnašaju ne trpe. U slučaju Ganić to je daleko od toga i nedopustivo je da se umjesto pandemijom kandidati bave svojom političkom karijerom, a na funkciji su zbog građana za čiju su dobrobit dužni raditi.

#BiH #LokalniIzbori2020