Članak

KCUS dnevno testira više od 500 uzoraka iz Sarajeva, a Zavod za tri dana naveo 841!

I osam mjeseci kasnije postoji problem sa brojkama o broju testiranih, zaraženih, oporavljenih. 

SARAJEVO, (Patria) – Od početka pandemije koronavirusa javnost je svakodnevno bombardovana informacijama o broju zaraženih. Vrlo često su se podaci jedne institucije razlikovali od druge pa smo tako stalno imali disbalans u broju zaraženih u FBiH jer se kasno u sistem unosio presjek, a informacije su se objavljivale prema presjeku iz bolnica ili kantonalnih kriznih štabova.

I osam mjeseci kasnije postoji problem sa brojkama o broju testiranih, zaraženih, oporavljenih. 

Posljednji primjer koji jasno pokazuje da očito postoji neki problem je presjek za jučerašnji dan. Tako smo iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dobili podatak da je testirano 522 uzorka, a 301 je pozitivan u Sarajevu. Navečer je ponovo dat presjek o 280 testiranih uzoraka sa 137 pozitivnih iz Sarajeva. Prema ovim podacima samo je u Sarajevu za 24 sata zaraženo 438 osoba. 

Podaci koji su jutros dostavljeni iz Zavoda za javno zdravstvo KS pokazuju daleko manji broj zaraženih. 

Za period od 26. do 28. oktobra Zavod navodi da je analiziran 841 uzorak, a da je virus potvrđen kod 282 osobe.  

Ako je 28. oktobra KCUS u dva presjeka naveo da je 438 novozaraženih i to samo iz Sarajeva, kako je onda broj ukupno testiranih za tri dana 841 kada KCUS svaki dan testira više od 500 uzoraka iz Sarajeva. 

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav na jednoj od press konferencija je potvrdila da se u statistiku ubrajaju i pacijenti koji rade PCR test u privatnim certifikovanim laboratorijama. Zato se još više povećava sumnja da sa prikazanim brojevima nešto nije uredu. 

Nijedan građanin nema korist od objavljivanja različitih podataka već samo unošenje panike.

Ili KCUS treba prestati sa objavljivanjem svojih podataka i dnevnih presjeka ili Zavod treba dati objašnjenje zašto dolazi do razilaženja u podacima i pojasniti kako računaju testiranja u privatnim laboratorijama koje dnevno također testiraju stotine pacijenata.  
 

#BiH