Članak

ČOVIĆ I IZETBEGOVIĆ Sjeća li se više iko Sporazuma u Mostaru?

Čelnik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović danas je rekao kako će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti Izbornom zakonu BiH.

(Patria) - Čelnik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović danas je rekao kako će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti Izbornom zakonu BiH.

Rekao je kako se u zemlji ništa neće moći riješiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu 14 zahtjeva EU-a da zemlja dobije kandidacijski status.

''Čim prođu lokalni izbori imat ćemo razgovore, moguće s istim ljudima (predstavnici međunarodne zajednice, SDA, HDZ) i mi moramo u prvih šest mjeseci iduće godine završiti priču u Parlamentu o Izbornom zakonu, a ono što sam želio naglasiti i kolegama međunarodnih institucija je da to mora biti preduvjet kandidacijskoga statusa BiH'', poručio je Čović.

Sjeća li se neko 17. juna. Dana kada je u Mostaru potpisan, taj historijski sporazum. Čović je tada bio nasmijaniji od Bakira Izetbegovića.

Stranke su se obavezale tada da će cijeli proces započeti u roku od 30 dana od dana potpisivanja sporazuma (17.7.2020.), a okončati najkasnije 6 mjeseci od potpisivanja.
Slaganjem termina i preuzetih rokova za izvršenje obaveze izbornog zakona i krajnje provedbom Ustavne presude u predmetu Ljubić mada i pobrojanih strazburških presuda u identičnoj ustavnopravnoj materiji traženjem legitimiteta predstavljanja naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda....(tačka 2. sporazuma), da se mnogo toga zaključiti.

Stranke su se obavezale da će cijeli proces započeti u roku od 30 dana od dana potpisivanja sporazuma (17.7.2020.), a okončati najkasnije 6 mjeseci od potpisivanja (17.1.2021.).

Iz sporazuma se da utvrditi da SDA i HDZ do tog dana moraju u parlamentarnu proceduru pustiti usaglašeni tekst izmjena i dopuna Izbornog zakona kao i svih ostalih relevantnih propisa.

Nije teško ovim slijedom utvrditi i dokazati da Statut Grada Mostara neće dobiti ovjeru novoizabranog Gradskog vijeća prije nego što USAGLAŠEN tekst izmjena Izbornog zakona ne uđe u parlamentarnu proceduru.
Imat ćemo izbore u Mostaru i ništa više. Pitanje je može li se desiti njihova implementacija. Hoće li Čović opet postaviti ultimatume.

#BiH #BakirIzetbegović #DraganČović #HDZBiH #SDA